У Вінниці планують облаштувати сонячні електростанції у п’яти міських лікарнях та одному спортивному закладі громади: перелік

У Вінниці цьогоріч розпочинають нову муніципальну Програму будівництва сонячних електростанцій в комунальних будівлях. Про це на своїх сторінках фейсбук та телеграм повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

«Плануємо облаштувати сонячні електростанції у п’яти міських лікарнях та одному спортивному закладі громади. Для Вінниці це будуть пілотні проєкти», - повідомив очільник міста.

За його словами, відновлювальна енергетика – це також пріоритет європейського Зеленого курсу.

«Ми не просто його декларуємо, ми діємо. Максимальна енергонезалежність – завдання, яке сьогодні актуальне і для бізнесу, і для критичної інфраструктури, і для закладів соціальної сфери. Це надзвичайно важливе питання для всієї країни, адже росія не полишає спроб знищити наші енергетичні об’єкти. Тому ухвалюємо системні рішення, які спрямовані саме на посилення енергетичної незалежності на муніципальному рівні», - зазначив очільник міста.

Таким чином, протягом наступних років п’ять міських лікарень та один спортивний заклад Вінниці будуть облаштовані альтернативними джерелами енергії. Відповідне рішення ухвалили під час виконкому, 22 червня, коли йшлося про Програму будівництва сонячних електростанцій для власного споживання електроенергії об’єктами комунальної власності Вінницької міської ради на 2023 – 2027 роки.

Директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов розповідає, що будівництво сонячних електростанцій (далі - СЕС) дозволить зменшити витрати на закупівлю електричної енергії із зовнішньої мережі за рахунок заміщення частини споживання електроенергії, виробленої з власної СЕС.

«Встановлення власного джерела живлення з приєднанням до внутрішніх електричних мереж споживача дозволяє значно заощаджувати кошти на закупівлю електричної енергії, крім цього дає змогу зменшити залежність від природних монополістів – операторів систем розподілу. Ще однією вагомою перевагою споживання електроенергії з власного джерела живлення – сонячної електростанції є те, що підприємство виробляє свою товарну продукцію на чистій енергії, маючи вуглецево – нейтральний слід, що високо цінується зокрема й з точки зору можливого експорту товарів», — розповідає Максим Мартьянов.

За його словами, перш ніж обрати об’єкти для реалізації Програми, фахівці їх обстежували, виконували розрахунки інсоляції та провели техніко-економічний аналіз.

Отож, протягом 2023-2024 років заплановано будівництво дахових сонячних електростанцій для власних потреб в таких закладах, як:

    Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня №1»;

    Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня «Центр матері та дитини»;

    Комунальне некомерційне підприємство «Вінницька міська клінічна лікарня №3»;

    Міська дитячо-юнацька спортивна школа №3;

    Комунальне некомерційне підприємство «Вінницький міський клінічний пологовий будинок №1»;

    Комунальне некомерційне підприємство «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево – судинної патології».

Вінниця впевнено рухається в напрямку європейського Зеленого курсу, який був задекларований торік. Важливо, що ця Програма також відповідає Концепції інтегрованого розвитку м. Вінниці до 2030 року і знаходить своє відображення у прагненні поліпшити екологічний стан міста, розвиваючи технічну інфраструктуру та енергоефективність. Програма спрямована також на виконання заходів задекларованих Стратегією 3.0, де одним з пріоритетів є енергозаощадження та відновлювальна енергетика.

Максим Мартьянов наголосив, що у довгостроковій перспективі, Україна може зіграти ключову роль у підтримці переходу європейської енергетики на відновлювані джерела, постачаючи “безвуглецеву” енергію у великих обсягах та на вигідних умовах.

«Наразі відновлювальна енергетика займає провідний напрямок розвитку, оскільки вона впливає на зростання економіки, екологію та як наслідок, життєзабезпечення людства. Найбільше енергетика впливає на довкілля, екосистему й біосферу загалом тим паче в умовах війни. Будь-які екологічні проблеми, пов'язані зі зміною клімату, прямо чи опосередковано пов’язані з виробництвом та використанням енергії», — зауважив він.



Переглядів: 967
Поширень: 0

Останні новини