На Вінниччині працівники лісового господарства незаконно вирубували та продавали ліс

На Вінниччині 28 червня повідомили про підозру лісничому одного з районних лісогосподарських підприємств області, ліснику того ж підприємства, а також їхньому спільнику, які у складі організованої злочинної групи вчиняли незаконну вирубку дерев та збували отриману лісопродукцію. 

Як повідомляє Нацполіція Вінниччини, злочинну оборудку, якою завдано тяжких наслідків екології та значної шкоди лісовому господарству, викрили слідчі обласного главку за оперативного супроводу працівників Управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області.   

Встановлено, що організатор злочинної групи – лісник спільно зі співвиконавцями, розподіливши ролі та функції, незаконно вирубували, перевозили та збували лісопродукцію. 

Аби приховати свої неправомірні дії, використовуючи службове становище, лісничий вносив до Системи єдиного обліку деревини завідомо неправдиві відомості та виписки фіктивних товарно-транспортних накладних. Лісник організовував та контролював проведення незаконних порубок деревини співвиконавцями, транспортування та збут лісопродукції, а також розподіляв між усіма кошти. 

В грудні 2022 року зловмисники незаконно вирубали дерева, чим завдали екології збитків на суму понад 980 тисяч гривень. 

Під час проведених обшуків у фігурантів злочинної групи слідчі вилучили підроблені товарно-транспортні накладні, роздруківки їх реєстру, лісорубні квитки, акти огляду заготівлі, бірки обліку деревини, знаряддя та засоби вчинення злочину, чорнові записи.

Слідчі повідомили зловмисникам про підозру у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення організованою групою) та ч. 4 ст. 246 (незаконна порубка, незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. 

Санкція статті передбачає покарання до семи років позбавлення волі. 

Розслідування кримінального провадження триває під процесуальним керівництвом Вінницької обласної прокуратури. 

Слідчі звернулись з клопотанням до суду про обрання підозрюваним запобіжного заходу.


Теги: кримінал

Переглядів: 1742
Поширень: 0

Останні новини