Сказ на Вінниччині: цього року в області виявили вдвічі більше випадків захворювання, ніж минулого

Епідеоміологи оприлюдними інформацію щодо поширення сказу на Вінниччині та пояснили, що робити, аби вберегтися від небезпечної хвороби. 

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання тварин та людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Розвивається внаслідок укусу або ослинення хворою твариною, характеризується важкими ураженнями центральної нервової системи і закінчується смертельним результатом.

"Потрібно пам’ятати, що Вінницька область впродовж останніх 10 років займає перше місце серед областей України по реєстрації сказу серед тварин, тому епізоотія сказу триває", - йдеться у повідомленні ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

Впродовж шести місяців 2023 року на території Вінницької області було зареєстровано 58 випадків захворюванння на сказ серед тварин, що у 2,5 рази більше ніж за аналогічний період минулого року (23 випадки). Хворі на сказ тварини травмували 87 осіб, які отримують антирабічні щеплення. Дані випадки були зареєстровані на всій території області.

Захворювання на сказ за І півріччя 2023 року реєструвалися серед: собак, котів, лисів та один випадок був зареєстрований серед великої рогатої худоби.

Вінницькі епідеміологи нагадують, що захворювання на сказ закінчується смертю хворого у 100% випадків, єдиний спосіб порятунку - це вакцинація.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути шість, антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Курс імунізації призначають навіть через кілька місяців після контакту із хворою або ж підозрілою на сказ твариною. 

Якщо вкусила тварина, але лікар поки недоступний, слід ретельно промити рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою або будь яким мийним засобам чи іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), будь чим, що може нейтралізувати вірус. Після цього слід неодмінно звернутися по медичну допомогу.


Переглядів: 1632
Поширень: 0

Останні новини