Два вінницьких ОСББ отримали фінансування для модернізації будинків в рамках держпрограми «Енергодім»

Утеплити фасад, дах, підвал, поміняти вікна, двері, провести реконструкцію системи водопостачання та опалення чи встановити індивідуальний теплопункт. У Вінниці стартувала програма кредитування ОСББ за державною програмою “Енергодім” Державної установи Фонд енергоефективності.

Проте, за відсутності на разі кредитування з боку банківських установ, кошти, необхідні для фінансування робіт, будуть надаватися Вінницькою міською радою через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій».

За інформацією керівника МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», робота з підготовки кредитних проєктів ОСББ була розпочата ще з квітня поточного року.

А 26 травня 2023 року, на сесії міської ради, депутати прийняли рішення про виділення фінансування для надання позик ОСББ.

“Вже наприкінці червня було прийнято рішення про надання кредитів за Програмою «Енергодім» першим двом ОСББ: Стельмаха-11 та Антонова 12, а на цьому тижні вже були укладені договори позики і розпочато фінансування проєктів з енергомодернізації житлових будинків, - розповідає директорка МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій» Катерина Бабіна.

Реалізація цих проєктів стала можливою після затвердження депутатами в серпні 2021 року відповідних змін до Програми розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади на 2014–2023 роки.

Сьогодні, 7 липня, під час чергової сесії міськради, депутати затвердили Програму розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади на 2024-2028 роки, а також погодили збільшення статутного капіталу МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій».

Впродовж наступних двох місяців планується прийняти рішення щодо надання позик ще трьом ОСББ: Янгеля, 46, Ватутіна-28 та Вікторія-42А.

“Можливість кредитування заходів з тепломодернізації будинків - це ще один дієвий інструмент, який ми можемо запропонувати нашим ОСББ. Енергомодернізація будинків дозволить суттєво зменшити втрати тепла, що особливо важливо на фоні постійного зростання цін на енергоносії та підготовки до опалювального сезону, який, як і попередній, може бути досить непростим”, - зазначає начальник відділу розвитку ОСББ міськради Ігор Іванов.

Відповідно до умов Програми "Енергодім", за його словами, передбачається, що міськрада через МКП «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», здійснює фінансування тих чи інших робіт, а потім, по їх завершенні, держава має відшкодувати від 40 до 70% від вартості робіт.

При цьому, для ОСББ відсоткові ставки є мінімальними і складають від 3 до 5%, а максимальна сума позики складає до 70% від загальної вартості будівельних робіт.

Загалом, на сьогодні учасниками Програми «Енергодім» у Вінниці є 13 ОСББ. Тому є всі підстави вважати, що кредитування решти її учасників буде продовжено наступного року. Також слід зауважити, що на час дії воєнного стану ДУ "Фонд енергоефективності" не здійснює прийом нових заявок ОСББ на участь в Програмі "Енергодім".



Переглядів: 1154
Поширень: 0

Останні новини