Випадки ботулізму зареєстровані на Вінниччині. Епідеміологи застерігають вінничан

У Вінницькій області в поточному році зареєстрований вже другий випадок захворювання на ботулізм, причиною стало вживання консервів: грибів (маслят) та кабачків домашнього приготування 2022 року виготовлення.

Як зазначають в ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики захворювань", епідеміологи основними симптомами захворювання було – порушення зору, ковтання, сухість в ротовій порожнині, утруднене дихання, розлад координації рухів, болі в ногах тощо.

Епідеміологи нагадують, що ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються специфічними бактеріями. Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється  в безкисневому середовищі, наприклад, в герметично закритих банках.

"Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії", - наголошують в ДУ "Вінницький обласний центр контролю та профілактики захворювань.

Консервація є найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, захворіють на ботулізм, а інші – ні.

Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

Ранні прояви ботулізму часто їх асоціюють із звичайним харчовим отруєнням і не звертаються до лікаря, розраховуючи на власні сили, тим самим лише погіршують свій стан і прогноз. Далі з’являються різноманітні неврологічні симптоми, у 20%  хворих смерть наступає від  паралічу дихання, або ускладнень запального характеру. Вінничанам нагадують про необхідність звертатися до лікаря у разі виникнення симптомів отруєння.

Щоб запобігти захворюванню необхідно дотримуватися правил гігієни, піддавати термічній обробці кришки та банки під час приготування консервів, зберігати консервовану продукцію при низьких температурах. Не вживати консерви після закінчення строку придатності, а також якщо банка роздута. 

Епідеміологи нагадують, що у Вінницькій області за останні вісім років зареєстровано 62 потерпілих, в тому числі 6 дітей. Зафіксовано чотири смертельних випадки серед дорослих. Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті.



Переглядів: 1525
Поширень: 0

Останні новини