Підкорили серця глядачів у Італії, Австрії, Албанії, Греції, Польщі: вінницький ансамбль танцю «Радість» повернувся з фестивального туру країнами Європи

Літо – пора відпочинку для більшості дітей. А для учасників Народного художнього колективу ансамблю танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва – це пора напруженої підготовки та участі у міжнародних фестивалях. Так, хлопці та дівчата підкорили серця глядачів у Італії, Австрії, Албанії, Греції та Польщі.

У червні колектив взяв участь у міжнародних фестивалях у містах Дурресі (Албанія) та Паралія (Греція). А в липні побував на міжнародному фестивалі в Італії в регіоні Фріулі-Венеція-Джулія.

«Концерти відбулися у містах Удіне, Пассонс, Кормонс, Сан-Віто-аль-Тальямен, Порденоне. Виступи вінничан викликали овації та захоплення у глядачів. Вони були вражені професійним виконанням різноманітних стрибків, трюків, обертань, акторською грою наших хлопців і дівчат та їх щирими посмішками. З концертів ми поверталися опівночі, але дуже щасливі, – говорить художній керівник ансамблю танцю «Радість» Віктор Бойко. – «Фантастика!» – таку високу оцінку давав ведучий концертів після кожного нашого виступу».

В перервах між концертами, також побували на екскурсіях у Венеції та в місті Градо, яке знаходиться на березі Адріатичного моря.

З Італії ансамбль танцю «Радість» поїхав до Австрії, де спільно з колективами з Боснії та Герцеговини, Австрії, Італії, Греції, Мексики, Словаччини виступали з концертами в містах Шпітталь-ан-дер-Драу, Зеебоден, Ґмюнд.

«Одного разу ведучий концерту запитував: «На яку висоту стрибають ваші хлопці?» Ми ніколи не заміряли, на яку висоту вони стрибають, але це виглядає дійсно вражаюче», – говорить Віктор Бойко.

Також він додав, що фестивалі – це не лише концерти, а й нові знайомства, спілкування з людьми та дітьми з різних країн, пізнання культури та історії. Зокрема, в Албанії, Італії, Австрії відбувалися майстер-класи з вивчення італійських, грецьких, словацьких, мексиканських танців. А наші діти навчали всіх охочих українським.

Не менш вражаючою була й поїздка до Польщі, де відбувався конкурс із польського танцю, під егідою Міжнародної організації фольклорних фестивалів СІОФФ.

«Конкурс можна порівняти із нашими спортивно-бальними танцями. Але в репертуарі усіх пар лише польські танці, такі як Куявяк, Полонез, Мазур, Мазурка, Оберек. Рівень виступів конкурсантів просто вражає. Керівник оргкомітету пан Маріуш розповів, що і в Польщі раніше були лише конкурси латиноамериканських та європейських бальних танців, але вони змогли відродити національні бальні танці й зараз сотні пар з усієї Польщі приїжджають на цей конкурс та змагаються між собою. Сподіваюсь, що і в Україні колись буде такий конкурс з українського народного бального танцю», – розповів Віктор Бойко.

Завершували конкурсні програми виступи польських колективів народного танцю та гості з Литви та України. Концерти відбувалися у великому амфітеатрі старовинної частини міста Ольштин. Виступи вінницької «Радості» глядачі зустрічали оваціями та вигуками браво. «Гопак», «Подільські вихиляси», «Калина», «Подільський передзвін» – не залишили байдужими жодного глядача.

«Ми дякуємо організаторам усіх фестивалів за запрошення та можливість демонструвати українське мистецтво у різних країнах. Це були неймовірні поїздки з фантастичними враженнями. Ансамбль «Радість» продемонстрував силу духу українського народу, боротьбу за право бути вільними людьми у своїй незалежній державі. Дякуємо ЗСУ за можливість танцювати, співати, працювати та прославляти Україну та українську культуру» – говорить художній керівник ансамблю «Радість».



Переглядів: 675
Поширень: 0

Останні новини