АТ "Вінницяобленерго" готується до запровадження графіків відключення світла

Обленерго вже зараз готується до запровадження графіків відключення світла на Вінниччині (ГАВ, Спеціальні ГАВ, ГПВ). Їх розробили та затвердили, виходячи із досвіду минулого осінньо-зимового періоду. 

В АТ "Вінницяобленерго" розповіли про те, які графіки відключення світла створили для Вінниці та області, та у якому випадку вони можуть бути застосовані.

Згідно запланованих заходів з підготовки до проходження нового осінньо-зимового періоду 2023/2024 р. в АТ "Вінницяобленерго" розробили та погодили з НЕК "Укренерго" та Вінницькою ОВА дію графіків обмеження та зниження споживання електроенергії. Зазначають, що ці графіки розробляються відповідно до вимог галузевих нормативних документів.

В разі застосування графіків погодинного відключення світла, відповідні підрозділи обленерго вже розробили спеціальну програму, яка передбачає справедливий недискримінаційний підхід щодо знеструмлення споживачів під час застосування обмежень електроенергії, з більш зручним і оптимальним розподілом завдання з обсягу застосування ГПВ по структурним одиницям

"Щодо тривалості знеструмлення споживачів по ГПВ, то їх періодичність може коливатись від 2-х до 4-х годин з подачею електроенергії від 4-х до 2-х годин відповідно. Підготовка до нового осінньо-зимового сезону в активній фазі. Енергетики Вінниччини роблять все для того, аби правильно до нього підготуватися і сподіваються на краще, але варто бути готовими до будь-якого розвитку подій," - зазначають у "Вінницяобленерго".

У випадку застосування ГПВ, АТ "Вінницяобленерго" оприлюднює на своєму сайті періодичність, причини та тривалість застосування кожної черги, терміни перерви постачання електричної енергії населеним пунктам, окремим житловим масивам, вулицям із зазначенням годин доби. ГПВ розподіляються на шість рівних черг

"Також після проведення опитування споживачів Вінницької області в соціальних мережах зміщення годин застосування черг ГПВ буде проводитися щотижнево (на дві години)", - кажуть у обленерго.

Графіки аварійних відключень складаються з десяти черг та складають не менше 25 % від споживання оператора системи розподілу (АТ "Вінницяобленерго"). Аварійні відключення застосовуються:

у випадку несподіваного виникнення аварійного дефіциту потужності та зниження частоти електричного струму нижче рівня 49,6 Гц; порушення режимів граничних перетоків або недопустимого перевантаження устаткування, зниження рівня напруги в контрольних точках; необхідності запобігання порушенням граничнодопустимих режимів роботи гідроелектростанцій та водосховищ України.

Рішення та команду на застосування ГАВ дає НЕК "Укренерго", а фізично відключає споживачів оперативний персонал «Вінницяобленерго».

В іншому випадку, за умов недостатньої ефективності введених графіків аварійного відключення світла, застосовується спеціальний графік аварійних відключень (СГАВ), який розподіляється на три рівномірні черги і складає вже 50% від споживання оператори системи розподілу.

"Це «жорсткий» захід, він не вибірковий. Якщо застосування ГАВ передбачає можливість уникнути відключення критичної інфраструктури, то СГАВ цього не передбачає. Відключення відбуваються з центрів живлення протягом 3-х хвилин. Фізично відключає споживачів оперативний персонал НЕК «Укренерго» (відключає лінії 150, 110, 35 кВ з магістральних підстанцій)", - пояснили в обленерго.

Введення в дію СГАВ здійснюється за командою НЕК "Укренерго". Команди на застосування ГАВ та СГАВ виконуються без попередження споживачів та місцевих органів виконавчої влади.
 



Переглядів: 2968
Поширень: 0

Останні новини