Які пам'ятники на могилу є сьогодні актуальними: основні критерії вибору

Надгробні пам'ятники служать як символ поваги, пам'яті й шанування близьких, що вже від нас пішли. Вони є важливим елементом могили й дуже часто можуть виражати індивідуальність та унікальність покійного. Сьогодні на ринку є безліч різноманітних меморіалів, які відрізняються за матеріалом виготовлення, формою, дизайном, зрештою ціною. У цій статті ми розглянемо різні види пам'ятників, які особливо актуальні в наш час. А також розповімо за якими критеріями їх вибирати та які особливості потрібно враховувати, щоб не було проблем зі встановленням монументів і їх подальшим збереженням.

Які бувають надгробні пам’ятники за матеріалом виготовлення?

Матеріал монумента — це ключовий критерій на який в першу чергу слід звертати увагу. Від нього залежить безліч подальших характеристик: довговічність, стійкість до атмосферного впливу, зовнішній вигляд і ціна. Сьогодні все ще можна зустріти металеві або дерев’яні пам’ятники, одна їх переважно встановлюють, як тимчасовий елемент. Якщо мова про постійні пам’ятники на могилу, то з асортиментом можна ознайомитися тут https://antik.ua/uk/pamyatniki/ або на інших схожих сайтах прямих виробників.

Найпопулярнішими вважають:

    Гранітні пам'ятники: Граніт є одним із найпопулярніших матеріалів для виготовлення надгробних монументів. Він має міцність, довговічність та естетичну привабливість. Це дійсно вигідна інвестиція коштів, адже такий виріб простоїть мінімум 50 років не потребуючи майже ніякого догляду. Гранітні пам'ятники можуть мати різні форми, від класичних прямокутних до складніших скульптурних композицій. Вони можуть бути прикрашені різьбленням, рельєфами, фотографіями або кольоровими емалевими вставками. Мармурові: Це елегантний та міцний матеріал, який мало в чому поступається граніту. Він також дуже довго слугує, а ще має навіть кращий естетичний вигляд. Завдяки тому, що мармур більш м’який з нього можна “ліпити” все що завгодно. Такі меморіали можуть бути виконані у різних формах та відтінках, а також прикрашені скульптурними елементами, різьбленням або гравіюванням. Базальтові. Базальт — це вулканічна порода, яка має високу міцність і стійкість до впливу навколишнього середовища. Це щільний або дрібнозернистий матеріал, який відноситься до довговічних і може прослужити навіть 1000 років. Повністю екологічний, вогнетривкий та пластичний він завоював популярність у цій ніші. Монументи з базальту можуть мати різноманітні форми, включаючи прямокутні, круглі та дизайнерські композиції. Вони зазвичай мають темно-сірий або чорний колір, який надає їм елегантності та суворості. Пам'ятники з габро. Це магматична глибинна порода, відома своєю міцністю та темним кольором. Вона за характеристиками нагадує граніт та може мати дрібну або середньозернисту структуру. Цьому каменю нічого не страшно: ні люті морози, ні аномальна спека. Прослужить подібний монумент багато десятиліть. Пам'ятники з габро можуть мати різні форми та розміри, від простих плит до складних архітектурних композицій. Габро має темно-зелений або чорний колір, що створює ефектне та солідне враження. Пам'ятники з лабрадориту. Це доволі дорогоцінний та рідкісний камінь, який інколи називають “блакитним гранітом”. Він характеризується унікальною грою кольорів та блиском. Такий монумент відразу ж виділяється серед усіх інших, адже має приголомшливий вигляд. Звісно ж, як і граніт цей камінь магматичного походження дуже довговічний. Пам’ятники з нього не потребують особливого догляду та прослужать багато років.

Також на ринку можна зустріти й більш бюджетні варіанти монументів, наприклад з бронзи, металу, мармурової крихти, і навіть кераміки, але якість та вимоги щодо догляду часто відштовхують покупців.

Інші критерії вибору пам'ятника на могилу

Окрім матеріалу, є й ряд інших параметрів на які слід звернути увагу. Пам’ятник — це ваш останній подарунок близькій людині, тож до його вибору слід підійти з усією відповідальністю.

    Бюджет: визначте свій бюджет заздалегідь, щоб вибрати пам'ятник, який відповідає вашим фінансовим можливостям. Розмір та форма: врахуйте розмір та форму доступного місця на могилі, щоб вибрати пам'ятник, який гармонійно впишеться у навколишнє середовище. Також від габаритів залежить ціна монумента та тривалість його виготовлення і монтажу. Дизайн та персоналізація: визначтеся з індивідуальним оформленням пам'ятника, а саме яким чином його будуть оздоблювати: за допомогою різьблення, гравіювання, фотографій, кольорових вставок чи інших елементів.

Має значення й вибір виробника. Обирайте прямих постачальників, які мають власні родовища природних матеріалів та потужності на котрих створюють пам’ятники. Так вдасться не переплатити зайві кошти й отримати якісний виріб з можливістю виготовлення за індивідуальним ескізом.
 

Особливості встановлення пам'ятників на могилу

Щоб при встановленні й у майбутньому не виникло жодних проблем, потрібно дотримуватись цих правил.

Отримання дозволів: перевірте місцеві правила та вимоги щодо встановлення пам'ятників на могилу та отримайте необхідні дозволи від місцевих органів. Особливо якщо мова про старовинні кладовища, або ті, де не можна виходити за межу могили навіть на сантиметр; якісний фундамент: по-перше, пам'ятники повинні бути встановлені на міцний та стійкий фундамент. По-друге, має пройти трохи часу перш ніж цей фундамент встановлювати. Наприклад, у випадку з гранітом це мінімум півтора року після поховання; професійне встановлення: потрібно звернутися до професіоналів, які залучають в роботу спеціальну техніку та інструменти. Самостійно проводити монтаж категорично не рекомендується.

Враховуючи усі ці поради та рекомендації ви зможете вибрати монумент, який протягом багатьох років достойно вшановуватиме пам’ять про ваших рідних.


Переглядів: 860
Поширень: 0

Останні новини