В жовтні на Вінниччині почнеться масовий відстріл лисиць: лісівники пояснили, у чому причина

На Вінниччині вирішили відновити штучне регулювання кількості лисиць. Коли та для чого відстрілюватимуть рудих хижаків пояснили у Центрально-Західному міжрегіональному управлінні лісово-мисливського господарства.

За словами лісівників, впродовж останнього десятиліття в Україні реєстрували рекордну захворюваність тварин на сказ.Традиційно їх було найбільше у Вінницькій, Харківській, Черкаській та Кіровоградській областях.  

"А з початком широкомасштабної війни стало ще гірше. Адже у зв’язку з воєнним станом полювання заборонено, а з ним – і штучне регулювання шкідливих хижаків та бродячих тварин. Тому їх стало ще більше, а додайте до цього те, що велика кількість тварин залишилася на вулиці…", - стверджують у ЦЗМУ МЛГ.

Основним небезпечним переносником сказу є червона лисиця. Також хворіють на сказ інші тварини: вовки, безпритульні тварини, особливо собаки та коти, фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць.

"На Вінниччині руді хижачки почали вільно заходити у населені пункти, минулого року лисицю зафіксували навіть у центрі Вінниці! Особливо страждають мешканці, чиї садиби знаходяться на околицях, поряд із лісом, полем, лісосмугами, порожніми будинками. Лисиці завдають чималої шкоди, полюючи на домашню птицю. Але головна небезпека – поширення сказу. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину", - розповідають працівники лісово-мисливського господарства.

Нагадаємо, сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті.

Нещодавно на Вінниччині відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОВА, на якому розглянули питання необхідності посилення заходів з профілактики захворювання тварин на сказ.

Згідно з рішенням комісії вирішено «створити бригади щодо відстрілу лисиці червоної на території Вінниччини, за виключенням земель лісового фонду, та провести заходи по зменшенню чисельності лисиці до встановлених норм 0,5-1 гол. на 1000 га угідь», - йдеться у рішенні комісії.

Відстріл розпочнуть із жовтня. Добутих лисів направлятимуть до місцевих установ ветеринарної медицини для дослідження на сказ.

Також на Вінниччині продовжать кампанію з вакцинації диких м’ясоїдних тварин. Раніше приманки з вакциною скидали з літаків, але у зв'язку з війною цієї весни це робили вручну.

А поки вирішили посилити контроль за імунізацією домашніх котів та собак, хоча все ж це головним чином - питання свідомого підходу власників тварин. А ще на засіданні розглянули питання створення притулків для бродячих тварин у населених пунктах.

На території Вінницької області з початку року підтверджено 74 випадки сказу серед тварин. Як показує аналіз результатів епізоотичних розслідувань випадків сказу, у 100 відсотків продуктивних і у 50 відсотків домашніх тварин зараження відбулося при контактуванні із лисами.


Переглядів: 2853
Поширень: 0

Останні новини