Який сьогодні день: важливі свята, прикмети та заборони на 29 серпня

Сьогодні, 29 серпня, відзначається День пам'яті захисників України. В церковному календарі - Перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. В народі — Горіховий Спас. 

Яке сьогодні, 29 серпня, церковне свято

29 серпня в церковному календарі відзначається свято перенесення Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа. Це свято має особливе значення у православній традиції і приурочене до події, коли Нерукотворний образ Ісуса Христа був перенесений з Едеси до Константинополя. Цей образ виник згідно з легендою після того, як хворий король Авгар просив Ісусові прийти і вилікувати його. Оскільки Ісус не зміг прибути, він притулив полотно до свого обличчя, і на ньому залишилось його зображення. Ця ікона стала джерелом багатьох див і чудес.

Спогад про цю подію пов'язаний з 944 роком, коли Нерукотворний образ був урочисто перенесений до Константинополя і поміщений в храм Благовіщення Пресвятої Богородиці. З того часу цей образ набув великого шанування і став однією з найпочесніших іконостасів у християнському світі.

У народі це свято також відоме під різними назвами, такими як Горіховий Спас, Хлібний Спас, Спас Нерукотворний, або Третій Спас. Ця подія пов'язана з завершенням жнив і настанням осені. У цей день люди освячували хліб, горіхи, овочі та фрукти, як символи родючості та достатку.

 

Що не можна робити сьогодні

Цього дня не варто йти до лісу без оберегу, він захистить Вас від нечистої сили. У Горіховий Спас не можна лаятися, з'ясовувати стосунки, заздрити та ображати будь-кого. Сьогодні не можна перебувати в поганому настрої, лінуватися і байдикувати. Вважають, що цього дня потрібно активно готуватися до зими, роблячи запаси  

Народні прикмети та традиції на 29 серпня

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

Вважають, що сьогодні вдалий день для подорожей та виконання бажань. Цвіте троянда на Горіховий спас, отже осінь обіцяє бути теплою. Наші предки вважали гарною прикметою на Третій Спас покласти в гаманець два горіхи, що зрослися. Це принесе добробут у сім'ю протягом усього наступного року. Дуже тепло цього дня - друга половина вересня буде холодна і дощова, а якщо йде дощ з грозою - осінь буде теплою. Якщо журавель відлетить до Третього Спасу, то на Покрову буде дуже холодно.

У кого сьогодні будуть іменини (день ангела)

Не забудьте привітати сьогодні своїх рідних та знайомих, які відзначають 29 серпня День ангела. За церковним календарем сьогодні, 24 серпня день ангела відзначають власники таких імен: Ганна, Лаврентій, Ніл, Олександр, Степан, Яків


Переглядів: 7300
Поширень: 0

Останні новини