У 2024 році проведуть індексацію пенсій

У 2024 році індексація пенсій буде, говорить перша заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак. Про оформлення пенсій через "Дію" і електронний кабінет Пенсійного фонду, та відеозв’язок із ним — Марчак розповіла Українському Радіо.

У час повномасштабної війни існує значна кількість ризиків для державних фінансів, проте з 1 березня 2024 року індексація пенсій має відбуватися. Правда, точно говорити про строки можна буде тільки після затвердження держбюджету. Величина індексації залежатиме від рівня інфляції. Розмір індексації та темпи зростання середньої заробітної плати є двома показниками, які визначають розмір індексації відповідно до закону. Про це можна буде говорити на початку 2024 року після надходження статистичних даних за 2023-й.

Про виплати пенсій на окупованих територіях

Держава повністю виконує зобов'язання щодо виплат пенсій громадянам на тимчасово окупованих територіях і тим, хто проживає за кордоном. Якщо людина має право на пенсію, нарахування проводяться. Питання в тому, чи має людина можливість фізично зняти гроші з картки, якщо вона проживає на тимчасово окупованій території. На це ми вплинути не можемо.

Про оформлення пенсії на відстані

Були певні технічні питання, коли людина набувала пенсійного віку, перебуваючи за кордоном. На початку серпня офіційно дозволили звертатися по допомогу в оформленні пенсій через консульські установи. Зараз Укрпошта не доставляє пенсії на тимчасово окуповані території, але ми запровадили механізми, щоб люди могли звертатися віддалено для призначення чи відновлення виплат пенсії через "Дію", електронний кабінет Пенсійного фонду. Є можливість звернутися також через відеозв'язок.



Переглядів: 629
Поширень: 0

Останні новини