Сильні разом: психологічна підтримка для військових та їх родин у Вінниці

Воєнні події залишають свої сліди не лише на полі бою, але також в серцях і душах тих, хто стоїть на захисті нашої країни. У Вінницькому міському центрі соціальних служб вони розуміють складність цієї ситуації і тому надають психологічну підтримку нашим захисникам та їхнім сім'ям.

Серед експертів, які працюють у Центрі соціальних служб, знаходиться Людмила Радіонова, практичний психолог вищої категорії, яка має понад 20-річний досвід роботи у цій галузі. Людмила почала працювати з військовими з самого початку війни, з 2014 року. З 2017 року вона також надає консультації в Вінницькому міському центрі соціальних служб.

«З початку повномасштабного вторгнення до Вінницької міської ради надійшов запит, що в лікарнях міста перебувають поранені Захисники, які потребують, в тому числі психологічного відновлення. З нашими госпіталями, за підтримки заступниці міського голови Галини Якубович, директорки департаменту соціальної політики Валентини Войткової, Вінницький міський центр соціальних служб на чолі з його директоркою Наталією Добровольською уклали угоду про співпрацю. І от вже півтора року ми надаємо психологічну підтримку військовим, що перебувають на лікуванні», – розповідає Людмила Радіонова.

Крім тих, хто отримав поранення, фахівці також працюють з усіма Захисниками та членами їхніх сімей, які звертаються за підтримкою. Для цього відповідальні п'ять штатних психологів Центру соцслужб, а також психологи-волонтери.

«Зараз консультації надають 23 спеціалісти на волонтерських засадах. Психологи працюють як індивідуально, так і проводять групову терапію для військових та членів їхніх родин. Зустрічаються раз на тиждень, щовівторка, у прозорих офісах по вул. Космонавтів, 30 та Брацлавській, 85», – зазначає Людмила Радіонова.

Теми, які обговорюються на консультаціях, різноманітні і залежать від індивідуальних потреб клієнтів. Найчастіше це стосується того, як пережити воєнну травму, як адаптуватися до складної ситуації та де знайти ресурси для відновлення. Психологи також надають методики швидкого заспокоєння. Серед клієнтів центру є багато сімей Захисників, включаючи дітей.

«Малеча сприймає все дуже близько, проте дитяча психіка більш гнучка та швидше адаптується. Для дітей ми застосовуємо арттерапію, казкотерапію та різні ігрові методики», – ділиться досвідом Людмила Радіонова.

Лише з початку 2023 року волонтери та психологи Вінницького міського центру соціальних служб провели 1800 консультацій в лікарнях, 7480 індивідуальних консультацій з пораненими. Телефоном – здійснили 500 консультацій.

Звернутися по психологічну допомогу можна за телефоном Вінницького міського центру соціальних служб: 067-431-20-31. Контакти волонтерів-психологів можна знайти тут.



Переглядів: 516
Поширень: 0

Останні новини