Необхідний пакет документів та дії: як почати продавати у Великій Британії

Велика Британія - один з лідерів світової економіки та надійний партнер України. Водночас, Сполучене Королівство - країна з досить великими можливостями для ведення бізнесу та відносно невисоким корпоративним податком, що робить її привабливим місцем для того, аби відкрити та вести свою справу.

В цій статті ми спробуємо коротко розібратися в основних перевагах Британії та як почати в цій країні продавати. З детальнішим же аналізом британського ринку та можливістю отримати консультації від фахівців можна ознайомитися за цим посиланням: https://4b.ua/blog/osobennosty-regystratsyy-byznesa-v-velykobrytanyy/

Розвинена економіка та простота у веденні справ: переваги Великобританії

Велика Британія - розвинена країна в економічному секторі. Сполучене Королівство - на 6-му місці в світі серед країн за рівнем ВВП. До того ж, якщо не рахувати період пандемії COVID-19, Британія демонструвала стабільне економічне зростання. Також в країни є доступ до глобальних ринків, хоча і після виходу Британії з ЄС виникли певні ускладнення з веденням торгівлі саме з країнами Європейського Союзу. Хоча ускладнення - надто сильне слово. Просто тепер для ведення торгівлі з членами ЄС доведеться платити митні збори. До того ж, вихід країни з ЄС дав Британії більше можливості щодо реалізації поза межами Європи.

Водночас, в Британії досить легко відкрити бізнес. Зокрема, це можна зробити онлайн і для цього потрібен не дуже великий пакет документів. Держава сприяє веденню бізнеса: для компаній, що створюють робочі місця чи вкладаються в дослідження та розробки, передбачені податкові пільги. Малий бізнес може розраховувати на грантову підтримку. До того ж, корпоративний податок на прибуток в Британії відносно невисокий - 19%. До прикладу, в Сполучених Штатах Америки він становить 21%.

Як відкрити власну справу в Сполученому Королівстві

В цьому розділі ми більш конкретно спробуємо розібратися, як відкрити бізнес в Сполученому Королівстві та що для цього потрібно. Так, засновники бізнесу у Великій Британії мають відповідати чотирьом основним вимогам:

- бути старше 16 років;

- не бути банкрутом;

- зафіксувати обсяг статутного капіталу від 1 фунта ($1.23);

- юридичні особи в Британії не можуть призначатися директорами компанії.

Як згадувалося раніше, для відкриття власної справи в цій країні не потрібен дуже великий пакет документів, адже процедура реєстрації в Британії максимально спрощена. Для відкриття власної справи треба зібрати наступні документи:

- копія паспорта директора (перший розворот);

- 3 факти особистої інформації про директора, засновників та акціонерів на вибір: рік народження, ім’я батька, дівоче прізвище матері, номер національної страховки, номер телефону або номер паспорта;

- інформація про кількість акцій у володінні акціонерів;

- вибір організаційно-правової форми підприємства;

- мінімум 3 варіанти назви фірми.

Процес відкриття бізнесу в Сполученому Королівстві має 4 етапи:

- Перевірка назви;

- Реєстрація компанії;

- Отримання податкового номера;

- Відкриття рахунку в банку.

Компанія, зареєстрована у Великій Британії, повинна мати фізичну адресу на території країни. І це перевіряється - справжність адреси перевірятимуть співробітники реєструючих органів. Після завершення реєстрації засновник компанії отримає свідоцтво реєстрації, статут та установчий договір. Після відкриття фірми необхідно протягом трьох місяців зареєструватися в якості платника корпоративного податку у Великій Британії. Реєстрація компанії відбувається зазвичай у строк до 7 робочих днів. На отримання податкового номера потрібно до 10 робочих днів.

Водночас, отримати рахунок у банку може бути складніше, ніж зареєструвати саме компанію. Так, британські банки часто відмовляють у відкритті рахунку для нерезидентів країни. Для відкриття банківського рахунку компанії необхідна особиста зустріч із представником банку. Переговори відбуватимуться, і це цілком очевидно, англійською мовою. Тому за необхідності варто залучити до спілкування перекладача. Важливий нюанс банк додатково вимагатиме від директора компанії дозвіл на працевлаштування. Це означає, що він має бути або резидентом Великої Британії, або мати робочу візу.

На зустріч потрібно приходити з готовим пакетом документів, до якого входять як особисті документи, так і папери компанії:

- документи про ваше майнове становище, що підтверджують законність доходів;

- ваш ІПН;

- ваше резюме CV;

- документ, що підтверджує ваше місце проживання;

- реєстраційне посвідчення – банк може перевірити реєстрацію компанії в Англії у реєстрі юридичних осіб Великої Британії;

- статут або установчий договір;

- дані про діяльність бізнесу: типи транзакцій, валюти та географія співробітництва;

копії інвойсів або договорів із партнерами в Англії;

- посвідчення особи (закордонні паспорта з візами Великої Британії, або картки резидентів) всіх акціонерів та директорів з часткою понад 10% (потрібна їхня особиста присутність на зустрічі);

- документ, що підтверджує фізичну адресу компанії.

Після подання документів співробітник банку приймає рішення про відкриття рахунку вашій компанії. Водночас, власники бізнесу у сфері E-commerce можуть і не відкривати рахунок у банку, а скористатися альтернативними способами: йдеться про реєстрацію та верифікацію “WISE” або реєстрацію та верифікацію “PAYONEER”.

Втім, попри очевидні переваги цієї країни, з відкриттям бізнесу в Британії пов’язані і деякі проблеми. Одна зі згаданих вище - відмова у відкритті рахунку банком. Також суттєвою проблемою можуть стати відмінності в юридичній системі. Ще одна відносна проблема згадувалась також раніше - компанія повинна мати фізичну адресу на території Сполученого Королівства. З вирішенням цих проблем можуть допомогти фахівці профільної агенції 4В, до яких варто звернутись, якщо ви все ж вирішили відкрити власну справу в Британії.


Переглядів: 652
Поширень: 0

Останні новини