Вперше за сто років у Вінниці масово зарибнили річку Південний Буг

Сьогодні, 8 листопада, у Вінниці, в районі півострову Бригантина, до річки Південний Буг випустили мальків коропа, щуки, товстолоба, сома та білого амура. Загалом – понад 4,5 тонн риби. Заселені у річку види риб сприятимуть зокрема її біологічному очищенню. А після завершення нересту у 2019-му на річці знову працюватиме земснаряд, з допомогою якого проводиться очистка водойми від мулу. Крім того, за словами міського голови Сергія Моргунова, в наступному році планується придбати для міста ще один земснаряд та баржу – для пришвидшення цієї роботи.     

Вперше за останніх сто років у Вінниці відбулося масове зариблення Південного Бугу за підтримки держави. Мальків привезли із «Херсонського виробничо-експериментального заводу по розведенню молоді частикових риб». 

Зариблення Південного Бугу, окрім відновлення популяції риб, має на меті і покращення екологічних характеристик води. Адже, наприклад, товстолоб та білий амур сприяють поліпшенню якості водного середовища. Ці види поїдають водорості, які призводять до так званого «цвітіння води» та здатні фільтрувати воду. Щука – хижак, тому є природним санітаром водойм.  

Нагадаємо, цього року з ініціативи міської влади у Вінниці розпочали впроваджувати комплексні заходи з очищення Південного Бугу. З червня в акваторії водозабору облводоканалу працював земснаряд . Агрегат був придбаний за кошти міського бюджету - 3,2 млн грн.  За час його роботи у цьому сезоні було викачано понад 60 тис. кубометрів пульпи або 12,5 тисяч кубометрів мулу. 

Зариблення річки – це фактично продовження роботи по очищенню Бугу. Адже крім механічного способу очищення є і біологічний, і завдяки збільшенню популяції видів риб-меліораторів покращуються якісні характеристики води у річках.  

«Тільки комплексним рішенням можна очистити річку Південний Буг, і це стосується не тільки Вінниці чи Вінницької області – це треба починати з самого початку річки. Якщо говорити про зариблення, то за нашими даними воно проводиться вперше за останні сто років в такому масштабі. В цьому році ми розпочали ряд заходів щодо очищення річки. Зараз ми виготовляємо проектно-кошторисну документацію щодо комплексної очистки ріки в межах міста Вінниці, і будемо передбачати в міському бюджеті на 2019 рік придбання ще одного земснаряду. Він має бути вдвічі потужнішим за той, який був придбаний цього року, а також буде придбана баржа. Область в цьому напрямку теж активно працює. Я думаю, що спільними зусиллями з року в рік ми будемо покращувати ситуацію із станом нашої водойми. Хотів би подякувати Уряду і Державній агенції рибного господарства за активну і необхідну роботу в цьому питанні, адже крім механічної очистки, сьогоднішнє зариблення покращить біологічний стан річки», - зазначив міський  голова Сергій Моргунов.

Голова Держрибагентства України Ярослав Бєлов, який приїхав сьогодні до Вінниці, розповів, що на сьогоднішній день Винницька область є лідером по укладанню договорів оренди водних об'єктів і займає лідируюче місце по вирощенню товарної риби. «Ті заходи, які сьогодні проводять місто і область по очищенню річки Південний Буг є дуже важливими, адже від цього залежить екологічний стан водойми. Якщо місцева влада активно вживає заходів щодо поліпшення екологічної ситуації, то це дуже добре, і за це велика подяка», - додав Ярослав Бєлов. 

Голова Вінницької ОДА Валерій Коровій відзначив, що  очистка Південного Бугу – це велика і комплексна робота. 

«Ми розпочали робити проект по розчистці притоки Південного Бугу - річки Десенка. Ця робота із залученням земснарядів буде продовжуватися. Ми маємо відновити баланс аквакультури річки Південний Буг. Товстолоб, якого сьогодні запустили, буде ефективно боротися із водоростями, які на сьогоднішній день створюють негативний фонд у річці. Ми робимо перші кроки щодо очищення, і тут ще є над чим працювати», - розповів Валерій Коровій




Переглядів: 6069
Поширень: 6

Останні новини