Майже третина опитаних українців доплачували медикам в держлікарнях та поліклініках

Суспільне пише, що 28% респондентів, опитаних Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, підтвердили, що за останні 12 місяців їм доводилося доплачувати медикам в державних лікарнях та поліклініках.

Відповідні результати дослідження громадської думки оприлюднені на сайті Фонду.

Йдеться про доплату за медичні послуги під час прийому лікаря або за медичну процедуру (укол, перев’язку) чи діагностику (рентген, УЗД).

При цьому 32% респондентів повідомили, що їм не доводилося доплачувати, а 39% опитаних сказали, що не зверталися за такими послугами, і менше відсотка вирішили не відповідати на це запитання.

Для порівняння: у травні 2021 року частка тих, кому довелося доплачувати, становила 33%. Аналіз даних показав, що жінки (31%) дещо частіше, ніж чоловіки (24%), були змушені доплачувати за медичні послуги в державних установах охорони здоров’я.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 3 по 17 липня 2023 року. Фото: з сайту Фонду

Порівняно з 2021 роком (17%), зросла частка громадян, які вважають, що задля отримання якісної медичної допомоги у майбутньому їм варто додатково віддячувати лікарям. У липні 2023 року таких респондентів стало 26%. Проте більшість — 68% як у 2021-му, так і в 2023 роках — продовжує вважати, що додатково доплачувати лікарям зі своєї кишені не варто.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 3 по 17 липня 2023 року. Фото: з сайту Фонду

Серед проблем у сфері охорони здоров’я, які потребують першочергового розв’язання, у липні 2023 року громадяни найчастіше (60%) називали корупцію та кругову поруку серед керівників медичних закладів. Друге місце посіла вимога зменшити вартість ліків (54%). Третє місце розділили необхідність забезпечити лікарні та поліклініки обладнанням для лікування і діагностики (52%) та відповідальність лікарів за здоров’я пацієнтів та результати лікування (51%).

Крім того, майже половина опитаних вимагають встановити прозорі та доступні ціни на медичні послуги в лікарнях (48%) та забезпечити належне лікування та реабілітацію поранених ветеранів (46%).

Майже кожен третій респондент серед проблем, які треба вирішувати у першу чергу, зазначив такі:

припинити стягнення "добровільних" поборів у лікарнях, поліклініках і пологових будинках (36%),  збільшити число професійних лікарів-терапевтів і сімейних лікарів (35%), підвищити контроль за якістю медичної освіти (34%) та підвищити оплату праці лікарів та медперсоналу (30%).

У порівнянні з 2021 роком зараз суттєво зросла пріоритетність боротьби з корупцією та круговою порукою серед керівників медичних закладів та встановлення прозорих і доступних цін на медичні послуги в лікарнях. У топ-5 вимог з’явився суспільний запит на належне лікування та реабілітацію ветеранів.

Опитування проведене Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 3 по 17 липня 2023 року. Фото: з сайту Фонду

У дослідженні представлено результати двох загальнонаціональних опитувань, проведених Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова та Київським міжнародним інститутом соціології у липні та серпні 2023 року.

Опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, здійснювалося з 9 по 15  серпня 2023 року за підтримки програми MATRA,  що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Дослідження проводилося в усіх регіонах України, окрім АР Крим, Донецької та Луганської областей. У Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та Харківській областях опитування проводилося на територіях, які контролюються урядом України та на яких не ведуться активні бойові дії. Опитано 2019 респондентів віком від 18 років.

Опитування, проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, здійснювалося методом face-to-face з 3 по 17 липня 2023 року в усіх регіонах України, окрім АР Крим, Донецької, Луганської та Херсонської областей. У Запорізькій та Харківській областях опитування проводилося на тих територіях, що контролюються урядом України, та на яких не ведуться бойові дії. Опитано 2011 респондентів віком від 18 років.



Переглядів: 864
Поширень: 0

Останні новини