Яке сьогодні, 13 вересня, свято – головне про цей день, церковне свято, заборони, прикмети та день ангела

Сьогодні, 13 вересня - День програміста. В церковному календарі - День пам'яті священномученика Кипріяна Карфагенського

 

Яке сьогодні, 13 вересня, церковне свято

Святий Кипріан, що жив у Північній Африці в першій половині 3 століття, походив із багатої сенаторської родини та слідував язичницьким віруванням до 40 років. Проте зацікавившись християнством і познайомившись із працями Тертуліана, його життя зазнало кардинальних змін. Віра в Христа, хрещення та священицький сан – ось лише частина його шляху. Як єпископ Карфагену, Кипріан активно працював над церковним благоустроєм та відмовою від пороків.

У страшному 252 році, коли Карфагену охопила епідемія, Кипріан виявився справжнім Ангелом Боронителем. Він надихав надією не лише християн, а і язичників, надававши допомогу і тілесну підтримку. Однак у 257 році гонінням Валеріана його життя змінилося – Кипріана арештували.

У період екзилу, святий не припинив бути духовним наставником, пишучи листи та книги. Повернувшись до Карфагену, він став обличчям невідступної віри. У 258 році на суді Кипріан відмовився принести жертву ідолам і був засуджений до смерті мечем. Його життя завершилося як мученицьке свідчення віри. Святитель Кипріан Карфагенський залишив нам у спадок цінні твори, включаючи 80 листів, які стали важливою частиною спадщини Церкви.

 

Що не можна робити цього дня

Цього дня не рекомендується вирушати у подорож, працювати у полі та грати в азартні ігри. Не варто сьогодні гадати, укладати угоди та збирати журавлину. Заборонено злитися, думати про погане, ходити на болото, грати весілля.  

Народні прикмети та традиції на 13 вересня

Якщо Ви помітили у цей день квітучі кульбаби, то осінь буде тепла і тривала. Почули сьогодні крик журавлів – до дощу, а якщо немає павуків – до зливи. Мурахи звели до цього дня високі мурашники, отже зима буде морозною та сніжною. 13 вересня журавлі летять на південь поодинці, а не клином – наступний рік буде неврожайним.  

У кого сьогодні будуть іменини (день ангела)

Не забудьте привітати сьогодні своїх рідних та знайомих, які відзначають 13 вересня День ангела. За церковним календарем сьогодні, 13 вересня день ангела відзначають власники таких імен: Володимир, Геннадій, Дмитро, Іван, Мирон, Михайло, Олександр, Ян

Переглядів: 950
Поширень: 0

Останні новини