Поліцейські Вінниччини радять як не стати жертвою шахрайських схем

З наближенням опалювального сезону актуальними стануть оголошення про купівлю/продаж товарів для опалення приміщень. Шахраї знову почнуть використовувати різні схеми для заволодіння коштами як покупців так і продавців.

Аби не потрапити на "гачок", правоохоронці застерігають громадян бути обережними реагуючи на оголошення «Продаєм дрова/буржуйку/обігрівач. Недорого! Доставка безкоштовна» та бути обачними тим громадянам, які продають через Інтернет.

Схема перша: шахраї видають себе за працівників лісових господарств, зловмисники можуть навіть надіслати квитанцію на підтвердження «угоди», та вас має насторожити пропозиція здійснити передоплату! Аргументи можуть бути різними: щоб включити вас у список на доставку, підтвердити намір покупки чи ще щось таке. Та результат буде лише один - ні грошей, ні товару. Отримавши кошти, шахраї блокують телефонні номери та зв’язок переривається.

Що робити?

- пам’ятайте, що лісові господарства не приймають оплату на банківську карту. Для того, щоб придбати дрова, необхідно укласти договір, лише після цього покупцю надається рахунок;

- сплачуйте за товар який ви вирішили придбати лише після фактичного отримання.

Схема друга: зловмисники намагаються привласнити кошти людей, які продають товари на маркетплейсах в інтернеті, зокрема мова про OLX.

"Покупець" звертається до автора оголошення з питанням, чи може він вислати річ за OLX-доставкою.

Після стверджувальної відповіді, "покупець" надсилає нібито повідомлення про те, що він оплатив товар і навіть прикріплює свої слова пересланим повідомленням з кодом оплати й скрінами про оплату.

Після цього починається найцікавіше — "покупець" наполягає на тому, що ви маєте підтвердити його оплату. Для цього треба перейти на сайт OLX і внести усі дані своєї карти — можна подумати, що це верифікація, однак це далеко не так. У банкінг у цей час приходить повідомлення, що оплатити товар маєте саме ви.

Що робити?

- за жодних обставин не переходити за сумнівними посиланнями;

- у разі купівлі/продажу на платформі оголошень, обговорюйте деталі угоди тільки в чаті цієї платформи;

- не повідомляйте нікому дані своєї банківської картки.

Розкажіть про це близьким та рідним. Будьте обачними. Не дайте себе ошукати.


Переглядів: 852
Поширень: 0

Останні новини