Книги-номінанти літературних нагород

Лауреати літературних премій — це, безумовно, особливі автори особливих книг. Вони зуміли створити такі речі, що виділили із сотень інших видань та номінували на високі нагороди. Безперечно, кожного автора не може не радувати таке визнання. Проте, завжди найліпша нагорода для автора — це визнання читацького загалу. А престижні літературні відзнаки, не секрет, дуже підвищують популярність книжки та є неабияким вдалим піаром. І саме такі вірші чи прозу купити прагне, напевно, кожен із нас.

Номінанти 5 останніх років

Книга року ВВС — без перебільшення, дуже престижна нагорода. Зокрема, існує її українська версія. Так, у 2020 році переможцем у номінації «Книга року BBC — 2020» став роман «Юпак» Сергія Сергійовича «Saigon». Він розповідає про життя в селі на Сході України. Неповторний колорит твору припав до смаку багатьом читачам. У номінації «Книга року ВВС — Есеїстика-2020» перемогу здобуло видання Оксани Забужко «Планета Полин. Вибрані есеї». До збірки ввійшли тексти письменниці останніх десятиліть, що досить детально аналізують ситуацію в соціокультурному просторі України зокрема й у світі загалом. А в номінації «Дитяча Книга року BBC — 2020» перемога дісталася книжці Уляни Чуби «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони». Історія про дружбу кролика й ведмедика підкорила серця маленьких читачів, а подорожі цих героїв — напевно, чудовий сюжет для мультиплікації. Згадаймо й попередніх переможців цієї премії. Так, «Книгою року BBC — 2019» стало видання «Доця» Тамари Горіха Зерня. Твір торкається дуже непростих подій на Донбасі у 2014 році, коли мирне стабільне життя несподівано розсипалося, немов картковий будиночок, та перетворилося на стрілянину, постійний страх смерті й кричущу невідомість. Переможцем у номінації «Книга року ВВС — Есеїстика-2019» стало видання «Так, але...» Тараса Прохаська. Описані в ньому речі здаються, на перший погляд, простими й навіть доволі банальними, однак перед нами низка рефлексій автора щодо дрібниць життя, і через ці дрібниці він вперто намагається віднайти його сенс. У номінації «Дитяча Книга року BBC — 2019» ми зустрічаємо твір «Сапієнси» Володимира Арєнєва, що оповідає про фантастичне майбутнє та життя київських підлітків. Переможцем номінації «Книга року BBC — Есеїстика-2018» було видання «Церебро» Андрія Бондаря.  Це мала проза, яка химерно переплела реалістичні картини з фантасмагоріями. 

Популярне поруч

Книги, що здобували Букерівську премію, також вирізняються тематикою, проблематикою та сюжетами. Таким, до прикладу, є видання «Молочник» Анни Бернс, що розповідає історію маленького містечка, в якому всі мешканці на виду одне в одного, а любовна інтрижка обов’язково прикує до себе увагу та може навіть бути небезпечною. Роман Маргарет Етвуд «Заповіти» демонструє читачам життя в Америці, де переплетися кохання, інтриги й люта ненависть. Обидва твори здобули Букерівську премію у 2019 році.

Пулітцерівська премія з літератури — дуже престижна нагорода. Нерідко на неї номінуються ті видання, що порушують питання сьогодення. У 2019 році нею нагородили відомий роман «The Overstory» Річарда Пауерса.

В 2023 році цю ж нагороду вручено болгарину Георгі Господинову за неперевершений роман "Часосховище".


Переглядів: 657
Поширень: 0

Останні новини