Кошти на крейду та клей: права батьків та позиція експертів

Батьки з різних міст України обурюються через шкільні побори, які від них вимагають. Учнів просять внести гроші на крейду, клей, папір, серветки та інші шкільні потреби, суми можуть становити від 50 до 200 гривень. Деякі батьки скаржаться на цю практику і вважають, що це форма тиску на них. Інші вважають, що це необхідно для підтримки школи через скорочене фінансування через війну. Спільнота поділена: одні відмовляються платити, інші критикують їх за це. Багато вважають цю ситуацію корупційною і неприйнятною.

"Це так усюди відбувається, а ти потім біла ворона і твоя дитина підлягає булінгу з боку вчителя, "це ж ваша дитина, а ми за неї здаємо". Я не уявляю що має статись, щоб це припинилось. Сумно", - пише користувачка Наталія Висоцька.

"Боже як соромно за тих батьків, які "ми здавати не будемо", "чи маємо ми право не здавати гроші?" та звичайно маєте, ще маєте право не рожать. Нарожають тих дітей, а потім по 50 грн в місяць здати не можуть. А якщо принципово не хочете здавати, то принципи свої в колективі не треба показувати, показуйте вдома чоловіку", - написала користувачка Тетяна.

Що кажуть експерти?

"Тут відповідь дуже проста – батьки можуть допомагати школі, але незобов’язані цього робити. Тобто, якщо вони вважають за потрібне, то можуть допомогти - надати благодійну допомогу на якісь актуальні потреби. Якщо батьки купують товари чи послуги для закладу освіти, то така допомога офіційно оформлюється відповідним актом передачі. Якщо батьки бажають допомогти коштами, то мають їх перерахувати на  спеціальний рахунок школи чи садочка у казначействі. І зазначу, що будь-які готівкові збори у школах – є незаконними. І за подібні дії потрібно притягувати до відповідальності тих, хто користується цими незаконними готівковими зборами. У кожної школи є спеціальний рахунок в управлінні освіти чи відділі освіти або свій власний рахунок, якщо школа має фінансову автономію. На цей рахунок можна перераховувати допомогу і  належно використовувати на визначені потреби, якщо батьки вважають це за доцільне. Але в жодному випадку така допомога не може надаватися під примусом", - розповідає сайту ТСН.ua  Сергій Горбачов, освітній омбудсмен України.

Він також підкреслює, що, якщо з батьків вимагають або просять кошти на потреби школи, то вони повинні спочатку звернутися до керівника закладу освіти з письмовим запитом на надання інформації щодо того, чи був поданий запит на виділення коштів для конкретних цілей, на які проситься допомога. Цей запит також можна адресувати засновникам, яким є управління освіти або відділ освіти. Крім того, батьки можуть перевірити фінансовий стан школи, кошторис, фінансовий звіт, і інші фінансові документи закладу освіти, а також закупівельні процедури.

Директор школи має обов'язок відповісти на запит батьків та роз'яснити, чи був поданий запит на виділення коштів, і чи отримав він відповідь. Якщо запит подавався, а відповідь була відмовною, батьки можуть звернутися до управління освіти з подальшими питаннями. Згідно зі статтею 25 "Закону про освіту", школа повинна бути забезпечена всіма необхідними ресурсами, і якщо засновник не виконує цей обов'язок, батьки можуть вирішити допомагати школі, але це має бути їх власним рішенням і добровільним внеском.

Але також важливо враховувати, що батьки, які правомірно захищають свої права і відмовляються вносити гроші, можуть стикатися з тиском від інших батьків і вчителів, які підтримують адміністративну ініціативу школи. Це може призвести до булінгу, а також до негативних наслідків для дітей, чиї батьки відмовляються вносити кошти.

Як захиститись від булінгу? 

Експерт Сергій Горбачов рекомендує, що в разі булінгу з боку школи стосовно грошових внесків, батьки повинні негайно подати заяву до керівника закладу освіти, в якій вказати факти тиску вчителя на дитину через відмову вносити гроші. В заяві слід зазначити, що ця ситуація може вказувати на випадки булінгу, і посилатися на відповідні статті законодавства та наказ Міністерства освіти і науки України. Також, відповідно до порядку, слід негайно повідомити Національну поліцію про цю ситуацію. У школі повинна бути створена комісія, яка має розглянути заяву та вжити необхідних заходів. Важливо зауважити, що батьки не зобов'язані вносити грошові внески на потреби школи, і такі вимоги є протиправними.

"Директорка чи директор закладу освіти які роблять вигляд, що про це не знали – лукавлять. Все вони добре знають. А заява до поліції з вимогою розслідувати випадок булінгу стосовно дитини або батьків дуже швидко активізує розуміння у деяких посадових осіб. Вони швидко згадують, що батьки нічого незобов’язані платити школі за папір або серветки", - підсумовує освітній омбудсмен України.

Відповідно до Закону України "Про освіту", керівники закладів освіти мають забезпечувати створення безпечного освітнього середовища, де відсутнє насильство та булінг (цькування). Це включає розгляд заяв про випадки булінгу, скликання комісії для розгляду таких ситуацій і прийняття відповідних рішень.

Також, заклади освіти повинні оприлюднювати на своїх веб-сайтах інформацію про порядок подання та розгляду заяв щодо булінгу, а також про порядок реагування на випадки булінгу та відповідальність осіб, які в ньому беруть участь.

Щодо питання "фонду школи", в законодавстві України немає визначення цього поняття і не передбачено процедури його формування. У випадках неправомірного збору коштів від працівників шкіл рекомендується звертатися до правоохоронних органів і повідомляти про це відповідні державні органи для подальших управлінських заходів відповідно до повноважень.



Переглядів: 661
Поширень: 0

Останні новини