Україна планує ввести ембарго на імпорт фруктів і овочів з Польщі: мета та деталі конфлікту

Україна незабаром введе ембарго на імпорт цибулі, помідорів, капусти і яблук з Польщі, як повідомив заступник міністра економіки та торгівлі Тарас Качка. Головна мета цього кроку - наголосити на тому, що Польща не мала права на введення санкцій проти українського експорту. Україна ставить перед собою завдання сприяти діалогу з Європою та звернулася до Європейської комісії, відповідальної за міжнародну торгівлю, щоб вирішити це питання в рамках координаційної платформи, в яку також включена Польща, - пише редакція zaxid.net.

Ця ситуація виникла внаслідок рішення Польщі встановити ембарго на українське зерно, після того, як Єврокомісія скасувала заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України. Польська влада переконана, що такий крок завдає шкоди європейському ринку та польським фермерам.

Тарас Качка повідомив, що Україна, після п'яти місяців переговорів, втратила сподівання на вирішення конфлікту і уряд у Києві подав скаргу до Світової організації торгівлі в понеділок ввечері. Важливою була не лише та обставина, що Польща продовжила своє ембарго, але й розширила його на додаткові продукти, такі як борошно та крупи.

Він також наголосив, що цим кроком Україна намагається «переконати» Польщу відступити і погодитися на розроблений у співпраці з ЄС механізм ліцензування торгівлі зерном, за який відповідатиме Україна. Тарас Качка заявив, що Київ має намір вирішити цю суперечку цивілізованими методами, не погіршуючи відносини між Україною та Польщею.

На 20 вересня у радіо RMF24 Тарас Качка уточнив, що введення ембарго - останній захід, який Україна готова вжити. В даний момент пріоритетом є пошук домовленості з Польщею. Качка висловив сподівання, що ембарго на польські яблука та овочі не буде введено і наголосив на необхідності досягнення узгодження між сторонами. Нагадаємо, після того як Єврокомісія скасувала заборону на імпорт зерна з України для п'яти країн, у тому числі Польщі, три з цих країн продовжили свої заборони, включаючи Польщу, яка ввела безстрокове ембарго на українське зерно.



Переглядів: 586
Поширень: 0

Останні новини