Забезпечення безпеки та доступності: 150 вінницьких будинків встановили систему автоматичного відкриття замків в укриттях

У Вінниці активно продовжується робота над забезпеченням надійного доступу до укриттів під час попереджувальних повітряних тривог. Місто Вінниця стало першим містом в Україні у впровадженні автоматичної системи відкриття замків у сховищах, - повідомляє міська рада.

Процес встановлення автоматичних систем укриття розпочався влітку з освітніх закладів і на сьогоднішній день вже охопив 53 школи та дитячі садки, а також 4 професійно-технічні училища з зовнішнім доступом до сховищ. Ще близько півтора місяця тому почали встановлювати подібні автоматичні системи і в житлових будинках.

«Загалом, на даний час ми маємо уже понад 200 встановлених систем автоматичного відкриття дверей в укриття під час повітряної тривоги. Сюди входять ліцеї, садочки, деякі заклади культури, заклади спорткомітету, окремі укриття, розташовані на базі комунальних підприємств, деякі підліткові клуби за місцем проживання, а також житлові будинки тощо», – розповідає директор КП «Вінницький інформаційний центр» Сергій Бригадир.

Серед перших багатоквартирних будинків, де була встановлена система автоматичного відкриття замків у сховищі, варто відзначити ОСББ за адресою вулиця Ратушна, 16.

«Це дуже добрий та зручний механізм. Як тільки лунає сигнал “тривога”, двері в укриття автоматично відкриваються, а відповідне сповіщення приходить мені на телефон, - розповідає голова правління ОСББ “Ратушна -16” Світлана Андріївна Тарногродська. – Після того, як лунає "відбій", двері так само самі автоматично зачиняються, про що мені теж надходить сповіщення. Коли у людини є потреба потрапити в укриття в той час, як не має тривоги вона може скористатися фізичними ключами або може відкрити замок з допомогою телефона. Також ми надали доступ до укриття сусідній піцерії, адже ми маємо бути свідомі з того, що ситуації можуть бути різними, і в разі реальної небезпеки кожен повинен мати можливість перебувати в безпеці. Інше питання, що зараз дедалі менше людей спускаються в укриття, але така можливість має бути в усіх охочих. Так, тут можуть виникнути певні перестороги, але система влаштована так, що щоразу, коли хтось заходить в укриття, я маю відповідне сповіщення, тому ця система досить зручна ще й в плані охоронної функції».

Зараз системи автоматичного відкриття замків вже функціонують в понад 150 багатоповерхових будинках у Вінниці, які мають окремий вихід на вулицю. Мешканці цих будинків виявили розуміння ситуації та підтримують ініціативу щодо забезпечення безпеки під час повітряних тривог.

«Головна ідея в тому, щоб під час повітряної тривоги кожен охочий міг безперешкодно пройти в найближче укриття. Оскільки фізично забезпечити цей процес доволі важко, було прийняте рішення автоматизувати цей процес. На сьогодні в сховищах, які визнані придатними, ми обстежили стан дверей в усіх багатоповерхівках, бо монтувати замки можна лише на металеві двері, та відповідно виконуємо подальші заплановані роботи. Ми дякуємо мешканцям будинків, які йдуть на зустріч - в такому випадку є швидкий результат. Ми усі маємо бути свідомі того, що, поки триває війна, кожна повітряна тривога несе потенційну небезпеку, тому доступ до укриття може врятувати комусь життя», – каже директор департаменту житлового господарства Віталій Місецький. – Наша мета - забезпечити встановлення системи автоматичного відкриття замків у більшості будинків, які мають вхід в укриття зовні. Але потрібно розуміти, що без відповідної підтримки мешканців ми не можемо виконувати ці роботи, відтак, домогтися цього результату».



Переглядів: 530
Поширень: 0

Останні новини