В Україні зареєстрували 105 тисяч воєнних злочинів

Допомагати українським прокурорам розслідувати безпрецедентну кількість російських воєнних злочинів в Україні будуть Міністерство юстиції США та ФБР.

Про це розповів генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв'ю українській службі "Голосу Америки".

Андрій Костін минулої п'ятниці зустрівся у Вашингтоні з генеральним прокурором США Мерріком Гарландом, а також провів зустрічі з двома групами американських правоохоронців – Міністерства юстиції США та Федерального бюро розслідувань. За словами Костіна, для нього було важливим поділитися справами із фахівцями із цих 2 груп.

"Деякі з цих справ пов'язані з російськими злочинами, і ми з нетерпінням чекаємо на результати від цієї співпраці. Для мене дуже важливо, щоб не лише Україна та не лише МКС, як міжнародна судова інстанція, переслідували російських військових злочинців. Важливо, щоб їх переслідували й інші держави, особливо Сполучені Штати", – розповів Костін.

Окрім пріоритетних справ, таких як насильницька депортація українських дітей, американський мін'юст допомагатиме українським колегам у розслідуваннях злочинів у нових сферах, таких як злочини проти довкілля та розслідування кібератак.

Генеральний прокурор України заявив, що його відомство розглядає кібератаки в Україні як воєнні злочини. Зі спеціальною командою ФБР Костін обговорював розслідування справ про посягання на культурну спадщину України.

"Ми підходимо до нових вимірів злочинів, скоєних Росією в Україні, і в усіх цих напрямках нам допомагають Міністерство юстиції, Федеральне бюро розслідувань та всі державні органи США. Не лише з погляду співробітництва у конкретних справах, а й у нарощуванні потенціалу, навчання наших прокурорів та слідчих, тому що ми підходимо до нових напрямків, ми не маємо права на помилку", – зазначив Костін.

Він додав, що створюючи нові практики, Україна повинна бути впевненою, що результати розслідувань заслуговуватимуть на міжнародний рівень довіри і будуть сприйняті міжнародною спільнотою як справжнє справедливе правосуддя.

"У цьому наша головна відмінність від держави-агресора", – вважає генпрокурор України.

Костін розповів в інтерв'ю, що одна з головних проблем розслідувань російських воєнних злочинів – це їхня безпрецедентна кількість.

"Наразі ми зареєстрували 105 тисяч випадків скоєння воєнних. І що важливо – це не всі вчинені воєнні злочини. Ми розуміємо, що про багато воєнних злочинів не повідомляється, тому що вони все ще скоюються, вони все ще скоюються на окупованих територіях. Тому ми розуміємо, що це величезна кількість", – наголосив Костін.

Він переконаний, що всі ці злочини мають бути розслідувані правильно, і тому стандарт доказів дуже важливий.

"Я завжди говорю про це своїм прокурорам та всім правоохоронним органам, тому що я зустрічаюся з ними досить часто, і я говорю – що ми повинні забезпечити, щоб якість розслідування та слідства була відповідно до високого стандарту. Це є стандарт Міжнародного кримінального суду. Ніхто не знає, що злочин щойно вчинено. Ви збираєте докази. Можливо, ця справа не дійде до МКС. Але ми маємо розслідувати його правильно", – сказав Костін.



Переглядів: 721
Поширень: 0

Останні новини