Рекордна кількість атак "Шахедами" була зафіксована у вересні: що кажуть експерти

У вересні цього року був зафіксований абсолютний рекорд із застосування російськими окупантами беспілотних літальних апаратів (БПЛА) моделі Shahed-136, який склав 521 одиницю. Цю інформацію надав військовий експерт Олександр Коваленко, - повідомляє ТСН.

За словами Коваленка, попередній рекорд був зафіксований у травні 2023 року, коли російські сили використовували 413 БПЛА-камікадзе. Після цього спостерігалося зниження інтенсивності атак: у червні – 197, у липні – 246, у серпні – 167. Експерт не має впевненості, що різке збільшення атак у вересні пов'язане з масовим виробництвом моделі Shahed-136 в росії. Він стверджує, що в цьому виробництві виникають серйозні проблеми.

"Терміни поставок були зірвані, оскільки гостра залежність виробництва від постачання контрабандних запчастин збереглася і ні на якийсь замкнутий цикл з нуля росія в найближчій перспективі не вийде, у питаннях виробництва Shahed-136 зберігаючи залежність від Ірану", - написав він.

Коваленко вважає, що можливо Іран збільшив обсяги виробництва цих БПЛА, і це дало змогу росії підвищити інтенсивність атак по Україні. Однак він вказує, що в цій ситуації є деякі важливі деталі, які слід враховувати.

"Коли росія звернулася до Ірану за поставками Shahed-136, виробничі потужності, що були виключно ручними, а не автоматизованим складанням, дозволяли в місяць збирати до 50 Shahed-136. До кінця 2022 року Іран зміг наростити виробництво до 100 Shahed-136 на місяць. Не виключено, що станом на травень цей показник сягав 150-200", - зазначив він.

Експерт припускає, що найбільш імовірною причиною рекордного зростання кількості атак у вересні було залучення раніше накопичених запасів беспілотних комплексів (БК).



Переглядів: 430
Поширень: 0

Останні новини