Яке сьогодні свято: церковне свято, день ангела, заборони та прикмети на 5 жовтня

Сьогодні, 5 жовтня,  Всесвітній день вчителя. Віряни вшановують пам'ять святої мучениці Харитини.

Яке сьогодні, 5 жовтня церковне свято: молитва на цей день

5 жовтня православна церква вшановує пам'ять святої мучениці Харитини. Вона була християнською мученицею, яка жила в IV столітті в місті Амісій (нині Самсун, Туреччина). Харитина була сиротою з дитинства. Її виховував добрий і благочестивий чоловік Клавдій, який навчив її вірити в Ісуса Христа. Харитина була розумною і доброю дівчиною, вона любила Бога і допомагала іншим людям. У той час в Римській імперії відбувалися гоніння на християн. Комітет Домитиан, який був відповідальним за переслідування християн, дізнався про те, що Харитина є християнкою. Він наказав привести її до себе і змусив її відректися від своєї віри. Харитина відмовилася відректися від Христа. Вона була замучена, але не зламалася. Її тіло було кинуто в море, але воно було врятовано ангелами і поховано християнами. Святу Харитину вважають покровителькою ткаль. У народі в цей день наші предки ткали полотна і катали шерсть на валянки. Також вірили, що в цей день не можна ображати ткаль, пліткувати і лихословити.

Молитва до святої мучениці Харитини:

О, свята мученице Харитоно, прийми наші молитви і заступся за нас перед Богом.

Ти була вірною Христовій вірі і за це зазнала страшних мук. Але ти не зрадила Христа і не зламалася.

Молимо тебе, виблагай у Господа для нас сили і мужності в випробуваннях. Допоможи нам вірно служити Богові і не відступати від Його заповідей.

Амінь.

 

Що не можна робити цього дня

Не варто в цей день влаштовувати галасливі вечірки, особливо з родичами, оскільки існує ризик з часом посваритися. Сьогодні не рекомендується просити про підвищення на посаді або збільшення заробітної плати. Не можна 5 жовтня позичати гроші, з'ясовувати стосунки, лаятися і перераховувати гроші, особливо дрібні. Категорично заборонено сьогодні їсти рибу, а також здійснювати з нею будь-які інші маніпуляції: ловити, чистити, продавати, купувати. У разі порушення заборони можна залучити до будинку лихо.  

Народні прикмети та традиції на 5 жовтня

Якщо до цього дня на ялинці чи сосні мало шишок, то зима буде цього року тепла. Туман сьогодні вранці віщує зимові снігопади, а туман увечері – до покращення погоди найближчими днями. Якщо до цього дня дерева черемхи або клена стоять зовсім без листя, то незабаром настане зима.  

У кого сьогодні будуть іменини (день ангела)

Не забудьте привітати сьогодні своїх рідних та знайомих, які відзначають 5 жовтня День ангела. За церковним календарем сьогодні, 5 жовтня день ангела відзначають власники таких імен: Андрій, Веніамін, Кузьма, Макар, Микола, Олександр, Параска, Петро, Федір

Переглядів: 681
Поширень: 0

Останні новини