На Вінниччині використовують IT-технології для лікування фантомного болю у військових із втраченими кінцівками

На Вінниччині військові, які втратили свої кінцівки, отримують терапію фантомного болю за допомогою сучасних IT-технологій. Ця інформація була оприлюднена Департаментом охорони здоров'я та реабілітації ОВА.

За допомогою цієї терапії пацієнти можуть відчути свої втрачені кінцівки та навіть "побачити" їх протягом кількох хвилин. Технологію розроблено у центрі BioIT, який спеціалізується на розвитку та застосуванні IT-технологій для терапії та реабілітації. Використання комп'ютерних технологій дозволяє зменшити фантомний біль, тренувати атрофовані м'язи і покращувати психоемоційний стан пацієнтів.

«За допомогою гри можна керувати силою скорочення м’язів, яка реєструється ігровим електроміографом. Зараз ми проводимо для військових демосеанси, дивимося як вони реагують на таку розробку. Обладнання можна використовувати й для пацієнтів, які проходять реабілітацію після травм опорно-рухового апарату, інсульту, травм хребта, ДЦП», - зазначив інженер-розробник Андрій Поліщук.

У Вінницькому обласному реабілітаційному центрі ветеранів війни та радіаційного захисту населення провели демо сеанс нових технологій. Першим серед пацієнтів, який випробував ці інновації, був Дмитро. Ветеран, який втратив свою кінцівку під час війни. Сьогодні завдяки спеціальному обладнанню, він зміг відчути свою втрачену кінцівку та навіть "побачити" її завдяки цим технологіям.

«Ми побачили на власні очі, як працює програмно-апаратний комплекс. Побачили реакцію пацієнта на таку технологію. Якщо це працює і допомагає нашим хлопцям, то ми маємо використовувати таку терапію. Для зворотної реакції від наших пацієнтів важливо провести ще кілька демосеансів», - зазначила під час презентації обладнання директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації ОВА Ольга Задорожна.



Переглядів: 812
Поширень: 0

Останні новини