В Вінниці впровадили енергоефективні ліфти, які забезпечили комфорт для осіб з обмеженими можливостями в трьох житлових будинках.

У Вінниці триває процес оновлення ліфтів, які вже вийшли за межі гарантійного строку експлуатації. Ця ініціатива призвела до зменшення споживаної електроенергії та обладнання ліфтів системами прямого зв'язку з диспетчером аварійної служби. Недавно були проведені роботи у трьох будинках, де встановлені нові ліфти, і у двох інших, де ліфти були капітально відремонтовані. Усього п'ять оновлених ліфтів зараз працюють в різних багатоповерхових будинках, які розташовані за наступними адресами: вул. Д. Майбороди, 37, вул. Тимошенка, 2а, вул. Стрілецька, 48а, вул. Келецька, 104 та вул. А. Первозванного, 6.

«Нові ліфти встановлюють з розрахунками, щоб ними могли скористатися маломобільні вінничани: батьки з дитячими візочками чи містяни з інвалідністю. Також турецькі ліфти обладнані тактильними кнопками, що створює додаткову зручність для незрячих людей, кабіни мають систему світлодіодної індикації тобто двері підйомника не закриються, якщо людина стоїть надто близько до них. А коли ліфт прибуває - лунає відповідне сповіщення. Нині з війни повертаються чимало Захисників, тож запит на безбар'єрність зростає», – зазначає директор департаменту житлового господарства Вінницької міськради Віталій Місецький.

Ліфти виробництва Туреччини відрізняються вищою енергоефективністю, яка становить не менше 20% порівняно з більшістю існуючих у місті моделей. Крім цього, вони працюють набагато плавніше та мають покращену шумоізоляцію. Гарантійний термін їхньої експлуатації становить 25 років з моменту встановлення. Згідно зі словами очільника департаменту, в місті вивчають деталі їхньої роботи, оскільки розглядається можливість поетапної заміни старого ліфтового парку, більшість якого виготовлена в Білорусі. 

«Багато з них уже вичерпали термін свого гарантійного обслуговування, в зв'язку з чим, аби подовжити їх життя, ми проводимо капітальний ремонт. Після цього підйомники зможуть слугувати ще, щонайменше, 12 років», – каже Віталій Місецький.

Під час таких робіт зазвичай замінюються багато компонентів ліфта, що допомагає знизити споживання енергії. Також, при потребі, здійснюється заміна ліфтової кабіни та зовнішніх дверей.

Всі ці заходи проводяться за ініціативою мешканців та за рахунок міського бюджету, в рамках програми першого безкоштовного ремонту для будинків, де існують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Важливо відзначити, що останні три ліфти є абсолютно новими моделями виробництва Туреччини та стали першими у житловому секторі Вінниці.

Також під час проведення капітально-відновлювальних робіт в ліфтах встановлюється система безпровідної диспетчеризації. Ця система надає можливість у випадку аварійної зупинки ліфта безпосередньо зв'язатися з диспетчером аварійної служби, натиснувши на відповідну кнопку в ліфті. Ця ініціатива була особливо корисною під час регулярних відключень електроенергії під час минулого опалювального сезону.

Загалом, з урахуванням оновлених п'яти ліфтів, у Вінниці вже з початку цього року було оновлено або встановлено нових 16 ліфтів.

Раніше капітальний ремонт ліфтів було виконано за адресами:

вул. А. Янгеля, 73 (2 ліфти); проспект Коцюбинського, 78 (2 ліфти); вул. Келецька, 105 (2 ліфти); вул. Брацлавська, 31 (2 ліфти); вул. Учительська, 10 (2 ліфти); вул. Тимошенко, 2,а.

Цього року в багатоповерхівках Вінниці на заміну старим ліфтам планується встановлення ще трьох підйомників турецького виробництва. Ще один ліфт буде оновлено в рамках капітально-відновлювального ремонту.



Переглядів: 952
Поширень: 0

Останні новини