Від 1000 до 4000 доларів Швейцарія планує виплатити українцям, які добровільно вирішать покинути країну

Державний секретаріат з міграції (SEM) Швейцарії спільно з владою кантонів представив тимчасову стратегію для добровільного повернення українських біженців назад до України. Ця стратегія передбачає, що українські біженці зможуть повернутися до своєї країни ще до того, як їм буде скасований статус тимчасового захисту, - повідомляє редакція zaxid.net. Згідно з цією стратегією, статус тимчасового захисту (статус S) для українців буде скасований через два-три роки після початку війни, тобто приблизно у 2024 або 2025 році. Протягом цього періоду близько 70 тисяч українських біженців будуть мати можливість повернутися назад до України, і приблизно 80% з них зроблять це добровільно, як планує швейцарська влада.

Українцям, які згодяться на добровільне повернення, буде запропонована фінансова підтримка від 1000 до 4000 швейцарських франків (від 1094 до 4355 доларів США) на кожну особу, в залежності від того, на якому етапі вони приймуть рішення про виїзд. Ця фінансова стимуляція спрямована на те, щоб спонукати українців покинути Швейцарію до того, як буде скасований статус тимчасового захисту. Після скасування статусу S очікується, що більшість українців залишать Швейцарію протягом наступних 6-9 місяців. За даними SEM, лише 20%, або приблизно 14 000 українців, можуть вирішити залишитися в Швейцарії.

Згідно зі стратегією, чим триваліше людина перебуває в Швейцарії, тим менша ймовірність того, що вона захоче виїхати за власним бажанням. Це означає, що тривале перебування може змінювати внутрішню мотивацію на повернення до України. Крім того, після п'яти років безперервного перебування в Швейцарії, українці можуть отримати швейцарський дозвіл B, який дозволить їм жити в країні протягом наступних п'яти років.

Автори стратегії приходять до висновку, що важливо збалансувати час на підготовку до виїзду так, щоб він не був ані занадто коротким (для можливості планування повернення), ані занадто довгим, щоб не спонукати людей залишатися. У кожному випадку також будуть враховуватися особливості та потреби вразливих груп людей окремо.



Переглядів: 763
Поширень: 0

Останні новини