Українці створили рацію для ЗСУ, сигнал якої не глушать росіяни

В Україні для військових Сил оборони створили радіостанцію Himera, сигнал якої росіяни не можуть заглушити.

Про це у Telegram повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Противник постійно використовує засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) для протидії Силам оборони. Щоб наші військові завжди мали зв’язок та могли ефективно координувати роботу підрозділів, українські розробники створили радіостанцію Himera", — йдеться у дописі Михайла Федорова.

За словами міністра, це унікальна технологія, яка працює під РЕБом армії РФ. Таким чином росіяни не можуть заблокувати сигнали рації та розшифрувати його. Розробка тримає заряд до 4 днів. Також рацію можна інтегрувати в систему ситуаційної обізнаності або використовувати як GPS-маяк — для пошуку та евакуації воїнів. Керувати системою радіостанцій можна просто через застосунок у телефоні.

"Переконаний, що незабаром на фронті буде ще більше таких рацій. Himera стала найкращим defense-tech стартапом ІТ Арени 2023 та отримала 10 тисяч доларів на масштабування й розвиток продукту", — зазначив Михайло Федоров.



Переглядів: 576
Поширень: 0

Останні новини