Яке сьогодні церковне свято: ось що потрібно зробити, щоб не накликати на себе біду 18 жовтня

Сьогодні, 18 жовтня 2023 року, середа, в Україні та світі відзначають кілька свят.

Церковне свято сьогодні

У православному календарі 18 жовтня – день пам’яті апостола Луки, співавтора Євангелія від Луки і Діянь апостолів. Апостол Лука був одним із 70 учнів Ісуса Христа, який народився в Антіохії Сирійській. Він був лікарем і живописцем, тому його часто зображують з овальним обличчям, довгим волоссям і бородою, а також з пером і паперисом.

Апостол Лука був одним із найближчих учнів Ісуса Христа. Він супроводжував його в багатьох подорожах і був свідком багатьох чудес. Лука також був автором двох книг Нового Завіту: Євангелія від Луки і Діянь апостолів.

Народні традиції на 18 жовтня

В Україні в цей день відзначають свято Луки, або Луків день. У народі вважалося, що цього дня потрібно з’їсти хоча б шматочок цибулі, щоб не хворіти на простудні захворювання. Цибуля є природним антибіотиком, який допомагає зміцнити імунітет.

Також у цей день не можна давати в борг гроші, інакше їх не повернуть. Це пов’язано з тим, що 18 жовтня вважалося початком нового року в сільському господарстві. У цей день починали готуватися до зими, заготовляли продукти, ремонтували садибу та ін. Якщо в цей день дати в борг гроші, то все, що ви зробите взимку, буде марним.

Що не можна робити 18 жовтня

Крім того, існує кілька заборон, які не можна порушувати 18 жовтня:

Не можна їсти гострі страви, щоб не нашкодити кишечнику. Гострі страви можуть викликати роздратування слизової оболонки кишечника, що може призвести до захворювань. Не можна давати в борг гроші, щоб їх не повернути. Ця заборона має свою логіку, як описано вище. Не можна хвалитися своїми досягненнями, щоб не накликати на себе біду. Хвастощі можуть викликати заздрість у інших людей, що може призвести до негативних наслідків. Не можна працювати в саду або на городі, щоб не накликати на себе посуху. У народі вважалося, що робота в саду або на городі 18 жовтня може призвести до посухи влітку.

Загалом, 18 жовтня – це свято, яке пов’язане з урожаєм, здоров’ям і добробутом.

Додаткові цікаві факти про свято Луки

У деяких регіонах України в цей день відзначали свято Харитини, яке називали “перші холстини”. У цей день жінки починали ткати полотна на зиму. У деяких селах України в цей день проводився обряд “засівання”. Хлопчики ходили по селу з мішком пшениці і засівали її на полях і в дворах. Цей обряд символізував майбутній урожай. У цей день також було прийнято запрошувати гостей на обід, щоб не бути самотнім взимку.


Переглядів: 445
Поширень: 0

Останні новини