Компанія "Пірена" ділиться досвідом переїзду: виробник вогнестійкої продукції, яка не має аналогів в Україні

На одному з підприємств у Вінниці виробляють хімічний і термозахисний одяг, який рятує життя пожежників та зберігає їхнє здоров'я. Це компанія "Пірена", яка працює у місті з 2014 року після того, як вона була змушена переїхати зі Сєвєродонецька внаслідок конфлікту на Луганщині. Під час свого робочого візиту на виробництво міський голова Вінниці, Сергій Моргунов, особисто переглянув захисний і бойовий одяг для пожежників, - повідомляє міська рада.

Вінницька громада зосереджена на забезпеченні стабільного економічного розвитку, і тому підтримка бізнесу є однією з головних пріоритетних справ для муніципалітету, разом із забезпеченням нормального функціонування важливої інфраструктури та вирішенням соціальних питань. Голова громади зауважив, що, так само, як дев'ять років тому, Вінниця залишається гостинним містом не тільки для переміщених осіб, але й для бізнесу, який переїжджає сюди з інших регіонів. Тому головним завданням муніципалітету є створення умов для якнайшвидшого відновлення роботи підприємств.

Для нас найбільшим викликом після повномасштабного вторгнення стала саме релокація. Наразі 337 підприємств перевезли свої потужності безпосередньо до Вінницької громади та створили 1674 нових робочих місця. За цей період близько 80% вже відновили свою діяльність у галузях виробництва, громадського харчування та харчової переробки, серед них також експорто- та імпортоорієнтовані підприємства. Нашим завданням було допомогти у переоформленні документів, у пошуку приміщень, потребує нашої уваги також кадрове забезпечення”, – розповідає Сергій Моргунов.

Згідно з його висловлюваннями, підтримка бізнесу під час кризових періодів досягається завдяки добре налагодженим зв'язкам між муніципалітетом і міжнародними організаціями. Проте муніципалітет також активно сприяє підприємцям у їхньому просуванні вперед.

Ми маємо закордонних партнерів, які нам допомагають сприяти розвитку бізнесу в громаді – USAID, наприклад, а також донорська підтримка від інших організацій. З боку муніципалітету ми також впроваджуємо програми, які стимулюють підприємців набирати обертів. Наприклад, на вересневій сесії ми розширили порядок компенсації витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії для малого та середнього бізнесу. Це механізм підтримки, адже люди зможуть менше витрачати обігових коштів на електроенергію та спрямовувати їх на заробітні плати та розвиток”, – пояснив він.

Компанія "Пірена" наразі активно співпрацює з ДСНС України та великими виробничими компаніями, які мають свої власні пожежні команди. Вони виробляють конкурентоспроможну продукцію, яка раніше експортувалася до країн Саудівської Аравії, Грузії, Казахстану, Узбекистану та Азербайджану. Компанія виготовляє костюми, які можуть витримувати надзвичайно високі температури, включаючи 1200°C, 800°C, 400°C та 200°C. Також їх асортимент включає спеціальні пояси для пожежників, унікальні каски і піноутворювачі для гасіння пожеж у автомобілях.

Олександр Грищенко, директор цього підприємства, ділиться власним досвідом, згадуючи важке рішення про переїзд у 2014 році. Із переїздом до Вінниці компанія знову ожила, відновила виробництво, створила нові робочі місця для місцевих жителів та переселенців, а також успішно розвинула свій бізнес та знайшла нові ринки збуту.

Переїзд з Сєвєродонецька був ризикованим, тому що тягнув за собою величезні фінансові втрати, перед нами стояло завдання зберегти колектив і обладнання – все це було на межі фантастики, але ми змогли організуватися завдяки нашій команді, – розповідає Олександр Грищенко. – Ми обирали серед багатьох міст: бували у Харкові, Полтаві, Львові, Тернополі, але визначилися вже у Вінниці. Тут ми отримали величезну підтримку, це було дуже неочікувано. Виявилося, що тут допомагають всі. Після нашої евакуації до міста, ми перевезли частину обладнання на завод “Маяк”, який дав нам приміщення. На жаль, вдалося вивезти небагато техніки – відновили лише невелику швейну дільницю та частину виробництва піноутворювачів. В Сєвєродонецьку росіяни розграбували всі приміщення і там практично не залишилося нічого - не лише обладнання, а й навіть офісних меблів. У Вінниці на ентузіазмі ми відновили виробництво, а заразом логістику та перші продажі. З часом ми оформили документи на оренду державного майна і повністю туди переїхали”.

В планах підприємства наступного року запустити на ринок нову модель каски для вогнеборців, яка вже перебуває у процесі розробки. За словами директора компанії, Олександра Грищенка, для відновлення експорту своєї продукції, підприємство активно готується до оновлення асортименту своїх виробів та планує пройти відповідну європейську сертифікацію.



Переглядів: 449
Поширень: 0

Останні новини