"Людина має перемогти самого себе і побити свій власник рекорд": центр реабілітації "Гармонії" турбується про душу і тіло

Фізична реабілітація є одним з напрямків діяльності Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк. Цей вид реабілітації спрямований на покращення м'язового тонусу, рухливості та загального здоров'я осіб з інвалідністю, - повідомляє міська рада.

Фізичну реабілітацію в центрі «Гармонія» забезпечують масажист Олександр Черномизий та реабілітолог Сергій Юденко, які обслуговують приблизно 10 клієнтів на день.

Клієнтів, які приходять до центру, спершу оглядає лікар-невролог. Потім фахівці визначають конкретні цілі і складають індивідуальну програму для покращення фізичного стану. Зазвичай така програма триває близько трьох місяців, після чого передбачається мінімальна одномісячна перерва для відновлення м'язів. Після цього можна продовжувати реабілітаційну роботу.

У центрі «Гармонія» є спеціалізована зала з різними тренажерами, гантелями, м'ячами та обручами для фізичних занять, такими як дитячий та дорослий мотомед, вертикалізатор і інші.

Серед клієнтів реабілітологів сьогодні є 24-річна Ірина, у якої є проблеми з плечовими м'язами та деформацією променево-зап'ястного суглоба. Олександр Черномизий, масажист, працює з нею.

«З Ірою сьогодні ми працюємо з допомогою невеликого м’якого м’яча середньої пружності. Це необхідно для розвитку рухливості суглоба. Це зовсім неболяче для клієнта та високо ефективно. В цей час ноги знаходяться на спеціальній подушці для правильного курсування крові та лімфи», – розповідає Олександр Черномизий.

Ірина відзначає позитивні зміни завдяки заняттям і відчуває себе значно краще. Зокрема, вона повідомляє про зникнення гіпертонусу м'язів, який був раніше. Іншим клієнтом центру "Гармонія" є Кирило, який сьогодні користується вертикалізатором - тренажером, що імітує ходу. Незважаючи на те, що зазвичай Кирило користується кріслом колісним, сьогодні завдяки вертикалізатору та фіксації м'язів тренажером він може стояти на ногах.

«Наша мета – кожного наступного тренування покращити результат попереднього. Людина має перемогти самого себе і побити свій власник рекорд. Тоді ми задоволені», – діляться фахівці з фізичної реабілітації у Центрі «Гармонія».

В атмосфері залу реабілітації завжди панує дружня та затишна атмосфера. Під час занять клієнти насолоджуються музикою, взаємодіють один з одним, жартують і навіть співають пісні.

Кожен ранок починається з розминки та інтелектуальних ігор для загального розвитку. Крім того, в центрі реабілітації проводяться програми зі здорового способу харчування, щотижневі тренування з більярду, ігор бочча, петанку та інших розваг. "Неважливо, як ти рухаєшся, головне – що ти не зупиняєшся" - це також один з принципів програми реабілітації, а також своєрідний девіз.

Директорка Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, Олена Чорнобривенко, підсумовує:

«Найбільшу користь від фізичної реабілітації можна отримати тоді, коли проводити її в комплексі з соціальною, психологічною і педагогічною реабілітацією. Тоді буде найефективніший результат та покращення загального стану фізичного та ментального здоров’я людини».

Послугу реабілітації можуть отримати люди з інвалідністю з порушенням опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи та члени їхніх родин віком від 0 до 35 років, які є клієнтами Центру реабілітації «Гармонія» ім. Раїси Панасюк. Звернутися можна за телефоном (0432) 507 - 504 або за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.



Переглядів: 646
Поширень: 0

Останні новини