У Вінниці презентували нову ексклюзивну марку: деталі

У вівторок, 24 жовтня, в Музеї української марки імені Я. Балабана відбулася спецпогашення нової марки Вінниці «Єдині заради миру та розвитку» , присвяченої німецькому партнерському місту Мюнстер. Обрана дата для цієї події має велике історичне значення: 375 років тому в Мюнстері був укладений Вестфальський мир, і в цей же день, у 1945 році, було засновано Організацію Об'єднаних Націй, до складу якої входить і Україна. На марці можна побачити зображення оливкового дерева, яке символізує мир, народження нового життя, незупинний розвиток та прогрес. Переплетення гілок цього дерева, розфарбованих у кольори національних прапорів Німеччини та України, виражає єдність і взаємну підтримку між Мюнстером і Вінницею, - повідомляє міська рада.

Початок взаємин між Вінницею і німецьким містом Мюнстер співпадає із початком повномасштабної війни на території України. Мюнстер надавав велику допомогу Вінниці, надсилаючи гуманітарні вантажі, такі як модульні кухні, генератори, комунальне обладнання, спецтехніку, автомобілі, шкільні меблі і тренажери для реабілітаційного відділення. Особливу увагу приділяли дітям, особливо тим, чиї батьки загинули під час війни.

У березні цього року між Вінницею і Мюнстером було підписано угоду про солідарне партнерство. В серпні мер Мюнстера, Маркус Леве, особисто відвідав Вінницю і висловив вдячність громаді міста за їхні зусилля в збереженні економічного і соціального потенціалу під час війни. Нині він продовжує допомагати як очільник міста-партнера і як голова Асоціації міст Німеччини.

Церемонія спецпогашення марки, яка відбулася 24 жовтня, має велике символічне значення. В цей день, у 1648 році, був укладений Вестфальський мир у Мюнстері, завершивши перший загальноєвропейський збройний конфлікт - Тридцятирічну війну. Цей мирний трактат встановив основи сучасного світового порядку, включаючи поділ світу на національні держави та впровадження принципів міжнародного права. Також в історії міжнародних відносин з'явилася "Вестфальська система", яка визначала суверенітет держави на її території.

Цей день також святкується як День Організації Об'єднаних Націй, а Україна є однією з 51 держав-засновниць цієї організації. 

«Коли ми говоримо про рік підписання Вестфальського миру і створення національних держав в Європі, то хочу нагадати, що саме у 1648 році розпочались національно-визвольні змагання під проводом Богдана Хмельницького і формування на наших теренах Козацької держави. На жаль, знову ж таки через росіян. Тоді нам це не вдалося, - нагадав у своєму вітальному слові міський голова Сергій Моргунов. - Торік ми заклали гарну традицію, започаткувавши серію вінницьких марок під назвою «Побратими». З початком вторгнення у 2022-му році різні міста, які є нашими закордонними партнерами, дуже активно допомагали в цілому нашій громаді. Тож випуск таких символічних марок - це своєрідний жест вдячності вінничан іноземним друзям. Крім того, у Вінниці знаходиться єдиний у своєму роді Музей української марки, який наочно засвідчує, що поштові знаки - це теж символи державності».

Ця марка є четвертою в серії "Побратими", яка присвячена міжнародним партнерам Вінниці, що надають підтримку та допомогу українцям у боротьбі з ворогом під час війни. Попередні марки цієї серії були випущені на честь польського Кельце, литовського Паневежиса та німецького Карлсруе.

Всього це вже десята ексклюзивна вінницька марка, яку випустили в співпраці Офіс туризму Вінниці та Укрпошта. Примірник маркованого блоку та конверт буде надіслано до муніципалітету міста Мюнстер під час візиту міського голови Вінниці в листопаді цього року.

Загальна кількість цих марок становить 70 поштових блоків та понад 200 марок. Колекціонери зможуть замовити їх на платформі ексклюзивних вінницьких подарунків "BYVI" на Facebook та Instagram.
 



Переглядів: 559
Поширень: 0

Останні новини