Євросоюз заборонив пластикові блискітки

Європейський Союз заборонив використання декоративного гліттеру та дрібних блискіток, адже це шкодить природі та забруднює довкілля мікропластиком.

Про це йдеться на сайті ЄС.

Із 17 жовтня 2023 року заборонено використовувати пластикові блискітки без, наприклад, для рукоділля, іграшок.

Не заборонені біорозкладні, розчинні, натуральні або неорганічні блискітки. Не забороняється також виготовляти намистини та паєтки, блискітки з неорганіки.

А для деяких виробів встановлено перехідний період, протягом якого виробництва мають прибрати з компонентів мікропластик:

до 16 жовтня 2027 року включно — для косметики, що змивається; до 16 жовтня 2029 року включно — для косметики, що не змивається; до 16 жовтня 2035 року включно для макіяжу, косметики для губ і нігтів.

Комісія ЄС працює над детальним документом із поясненнями щодо нових правил. Його планують розробити до кінця 2023 року.

У рішенні ЄС ідеться, що мікропластик, нерозчинний у воді, розкладається дуже повільно, його можуть проковтнути тварини, це шкодить довкіллю та потенційно й здоров'ю людини. Полімери мікропластику вже знаходили в питній воді та їжі. Вони накопичуються в навколишньому середовищі та сприяють забрудненню мікропластиком. Забруднення мікропластиком надзвичайно стійке. Його практично неможливо видалити і що воно поступово накопичується. Європейське хімічне агентство підрахувало, що на цей час понад 42 тисячі тонн спеціально вироблених мікрочастинок пластику щороку потрапляє в довкілля.


Переглядів: 501
Поширень: 0

Останні новини