Спалах гепатиту А у Вінниці: як вберегтись від хвороби (поради лікарів)

Останнім часом у Вінниці спалахнула епідемія гепатиту А. Більшість хворих мають легку або помірну форму захворювання, і після правильного лікування вони повністю одужують.

Гепатит А -це вірусне захворювання печінки, яке передається через забруднену їжу та воду, а також через контакт з слиною та виділеннями інфікованої людини. Основні симптоми включають втому, нудоту, біль у животі, можливо підвищення температури тіла і жовтяницю.

«Попри те, що динаміка захворюваності на гепатит А у Вінниці наразі є досить стрімкою, ситуація контрольована. Ми закликаємо вінничан не нехтувати правилами особистої гігієни та пити лише бутельовану або кип’ячену воду. Кип’ятити її потрібно не менше 5 хвилин. Також хочемо наголосити на тому, що при перших симптомах занедужання слід одразу ж звертатись до свого сімейного лікаря. Летальність від цього захворювання є вкрай низькою, й значна частина інфікованих повністю одужують від вірусу. Після перенесеного захворювання на гепатит А у людини формується довічний імунітет», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

У відділі здоров'я також пояснили жителям Вінниці, як захистити себе від цієї хвороби. Крім того, що необхідно пити тільки кип’ячену воду та дотримувати правил особистої гігієни, слід ретельно мити фрукти та овочі перед їх споживанням.

Експерти також відзначають, що інкубаційний період гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів, і серед основних симптомів спостерігаються:

Виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність. Підвищення температури тіла. Втрата апетиту. Діарея. Блювота. Неприємні відчуття в животі. Важкість у правому підребер'ї. Потемніння сечі. Жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – спостерігається у 70% дорослих людей.

Але не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Тому у випадку погіршення самопочуття важливо негайно звертатися до лікаря і у жодному разі не вдаватися до самолікування. Тільки лікар може поставити діагноз вірусного гепатиту А і надати поради щодо режиму та лікування.



Переглядів: 778
Поширень: 0

Останні новини