СБУ викрила спецслужби рф у вербуванні українських підлітків: деталі

Служба безпеки України виявила, що російські спецслужби намагалися вербувати українських неповнолітніх для проведення антисемітських провокацій в різних регіонах України, зокрема на Житомирщині, у Дніпрі, Львові та Вінниці. Це було зроблено з метою порушити стабільність в Україні і дискредитувати країну на міжнародній арені. Російські спецслужби створили молодіжний праворадикальний Телеграм-канал з метою дистанційного вербування учнів місцевих шкіл, віком від 13 до 17 років. За допомогою отриманих у цьому каналі медіафайлів, спецслужби РФ подавали їх у закордонні ЗМІ як фейкові публікації з метою дискредитації України.

У Житомирській області виявили 15-річного школяра із міста Радомишль, якого тривалий час психологічно "обробляли" представники країни-агресора через інтернет. Оккупанти вимагали від підлітка нанести антисемітські написи на одному з меморіальних знаків на території області.

У містах Дніпро, Львів і Вінниця також були виявлені місцеві учасники контрольованого Росією Телеграм-каналу, і це виявили четверо школярів з місцевих шкіл. Документально зафіксовано, як представники російських спецслужб закликали цих школярів вчинити акти вандалізму на місцях, що вшановують пам'ять жертв Голокосту.

Наразі усі ці випадки розслідуються у межах кримінального провадженняза трьома статтями Кримінального кодексу України:

ч. 2 ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого); ч. 1 ст. 300 (ввезення, виготовлення або розповсюдження товарів, які пропагують культ насильства і жорстокості, расову, національну чи релігійну нетерпимість та дискримінацію); ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

Служба безпеки України закликає батьків уважно стежити за дітьми та уникати впливу ворожих спецслужб на молодь в Україні.



Переглядів: 412
Поширень: 0

Останні новини