Галузеві кластери, як спосіб зміцнення економіки: що це та як відбувається формування

У Вінниці активно шукають способи зміцнення місцевої економіки. Один із варіантів — створення галузевих кластерів серед місцевих підприємств. Нещодавно в хабі "Місто Змістів" відбулася нарада фахівців департаменту економіки і інвестицій міської ради з представниками ІТ-сектору, Кластером приладобудування та автоматизації, кластером "AgroVin" і представником Центру медичної реабілітації та спортивної медицини.

За словами Максима Мартьянова, керівника департаменту економіки і інвестицій, кластери представляють собою об'єднання близько розташованих компаній, що мають економічні зв'язки. Вони можуть спільно працювати над вдосконаленням своєї діяльності та розвивати нові напрями співпраці. Один зі способів поєднання зусиль для розвитку можуть запропонувати фахівці з інформаційних технологій. Зокрема, вони розглядають можливості автоматизації та впровадження цифрових технологій, що значно підвищить продуктивність кластерів у Вінниці.

Напрямок інформаційних технологій динамічно розвивається і Вінниця увійшла в п’ятірку лідерів України за кількістю працівників у цій сфері. За останні три роки ІТ-галузь охопила найбільший сектор економіки міста за оборотом та кількістю зайнятих людей. Станом на кінець жовтня у нашій громаді працює 8300 ІТ-підприємців. ІТ Асоціація Вінниці об’єднує 18 компаній, які зможуть впроваджувати цифровізацію усіх процесів кластерів”, – розповів Максим Мартьянов.

Під час зустрічі учасники обмінювалися своїм досвідом та практичними рішеннями у створенні та розвитку кластерів. Вони акцентували увагу на ролі кластерів у стратегіях відновлення та співпраці між різними галузями економіки. Також обговорювалися різні аспекти перетворення окремих галузей у межах громади.

Проведення таких фокус-груп у Вінниці здійснюються в межах Проєкту “Інтегрований розвиток міст в Україні II”, що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії. Місто Вінниця плідно співпрацює з німецькою урядовою компанією починаючи з 2016 року.



Переглядів: 495
Поширень: 0

Останні новини