У Вінниці відбулась прем'єра книги "Оскар": роман на військову тематику, який заснований на реальних подіях

У Вінницькій центральній міській бібліотеці імені Івана Бевза відбулася цікава зустріч з відомою харківською письменницею та волонтеркою Людмилою Охріменко.  Вона є авторкою книг про події воєнного часу, серед яких виділяється "Оскар", який отримав нагороду як найкращий роман на військову тематику на Міжнародному літературному конкурсі "Коронація слова – 2021", - повідомляє міська рада.

До заходу завітали студенти Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, а також любителі читання та працівники бібліотеки міста.

Під час презентації письменниця пояснила, що її твір ґрунтується на реальній історії українського розвідника, представника татарського походження, якого з об'єктивних міркувань вона не називає. На початку 2015 року головний герой книги потрапляє у полон до російських окупантів в Донецьку. Там його очікують жахи катувань і морального приниження. Із цього кошмару він виривається втечею, заплативши неймовірно високу ціну за свою свободу.

«Військовий сам звернувся до мене через соціальні мережі та попросив написати книгу про нього. Наші погляди на написання не збігалися, втім я взялася за роботу, адже тих 10 коротеньких речень, які він мені надіслав, змінили все моє життя», – говорить Людмила Охріменко.

Робота над романом тривала протягом семи місяців, із залученням широкого кола фахівців, зокрема військових.

Вибір назви "Оскар" для роману був усвідомленим. За словами авторки, під час спілкування головний герой книги розповів, що його кумиром ще з юності був Оскар Шиндлер, який під час Другої світової війни врятував 1200 євреїв.

Постійна читачка бібліотеки Оксана Войтюк зауважила, що отримала неймовірні враження від читання книг Людмили Охріменко: «Авторка висвітлює справжні емоції, розповідаючи історії про героїзм, які вона описала у своїх творах. Впевнена, що психологічний портрет персонажів залишать слід у серці кожного, хто читатиме її літературу».

Людмила Охріменко завдяки своєму літературному дару та активній громадській діяльності стала невіддільною складовою у сучасній українській культурі. Вітаючи письменницю з виходом нового роману, директорка ЗК «Вінницька міська централізована бібліотечна система» Олена Заквацька підкреслила це. Вона висловила подяку авторці за захоплюючу презентацію та побажала успіхів та безмежного натхнення в творчості.

Людмила Охріменко особисто передала один із своїх творів, "Муха в окропі на окупованій території", до фонду бібліотеки. До речі, незабаром відвідувачі бібліотеки матимуть змогу ознайомитися з романом "Оскар", який працівники бібліотеки придбали за власні кошти.



Переглядів: 490
Поширень: 0

Останні новини