Інструменти стратегічного планування розвитку медицини вивчають ОТГ Вінниччини

Тренінг  з питань стратегічного планування розвитку надавачів первинної медичної допомоги  організував Вінницький Центр розвитку місцевого самоврядування для представників  медичної галузі  ОТГ Вінниччини. Захід проходив за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

В програмі  дводенного тренінгу для ознайомлення запропоновані  питання  програмно-цільового бюджетування, визначення стратегічних пріоритетів та SWOT – аналізу, а також презентація інструментів стратегічного планування. Спікерами заходу виступили -  Наталія Гусак, регіональний  координатор з підтримки медичної реформи в Івано-Франківській та Чернівецькій областях, Віталій Швець -  радник з муніципальних послуг вінницького ЦРМС, Таміла Лепьошкіна – регіональний координатор з підтримки медичної реформи у Київській та Вінницькій областях.

«Заклади медицини  в ОТГ стали автономними,  з огляду на реформу галузі -  ЦПМСД самі повинні планувати господарську діяльність. А  стратегія – це основа розвитку громад в цілому, то ж на локальному рівні, кожний заклад, підприємство, установа  мають  розуміти, як обирати пріоритети, ставити цілі та формувати стратегії розвитку. Відтак – ми зібрали зацікавлених представників громад, щоб розповісти про комплексний підхід  до функціонування Центрів  первинної медико-санітарної допомоги в ОТГ», - пояснив Віталій Швець, радник ВЦРМС з муніципальних послуг.

«Всі ОТГ розробляють стратегії розвитку, але медицина не завжди включається у  стратегічні плани – здебільшого, головні питання – це інвестиції, економіка, інфраструктура.  Коли ми говоримо про місію охорони здоров’я, більшість медиків стверджує, що пацієнти  розуміють для чого потрібна галузь, а відтак – самі  прийдуть, якщо виникає  потреба. Але  стратегічні цілі реформи полягають , в першу чергу,  у профілактичних заходах, адже це первинний рівень, що покликаний налагодити комунікацію із пацієнтом  заради  збереження здоров’я. Серед інструментів побудови стратегії  медзакладів важлива роль приділяється  налагодженню зв’язків з людьми за принципом – «громада - галузь - підприємство». Це комплексна система функціонування первинного рівня, де комунікації будуються за певними правилами. Наприклад, якщо  проходить вакцинація, то мешканці громади повинні мати всю інформацію з  цього приводу – і про наявність препаратів, і про вартість, і про локації, де надають допомогу.  Окремий блок інформування – сімейні лікарі. Там , де достатньо відкритої інформації – декларації підписуються активніше.  Медики мають вибудувати комунікацію простою мовою, говорити фактами, а не емоціями, і головне – інформація має бути системною. Ключове питання побудови стратегії  функціонування медицини, це розуміння того, що в центрі реформи стоять люди, мешканці громади -  головний капітал розвитку ОТГ», - повідомила Наталія Гусак, координатор з питань реформи медицини у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Протягом двох днів  представники ОТГ Вінниччини вивчатимуть  стратегічні питання розвитку  медичних закладів та напрацюють практичні навички  реалізації реформи на локальномау рівні.



Переглядів: 3544
Поширень: 0

Останні новини