Росію вперше не обрали до складу Міжнародного суду ООН

Російську Федерацію вперше в історії не обрали до складу Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Уперше в історії ООН її держави-члени відмовили Росії у праві здійснювати правосуддя від їх імені в Міжнародному суді ООН. Світ бачить, хто руйнує міжнародне право, а не захищає його", — написав він у соціальній мережі X (раніше Twitter).

Президент водночас привітав представників Австралії, Мексики, ПАР, Румунії та США з перемогою на виборах до Міжнародного суду ООН як у Раді Безпеки, так і в Генасамблеї.

Як уточнив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, у Радбезі РФ під час голосування не набрали більш як 5-6 голосів в усіх п'яти турах. При цьому США набирали 12-14 голосів.

Суддею Міжнародного суду ООН обрали професора міжнародного права Богдана Ауреску, колишнього міністра закордонних справ Румунії.

Як написав у Facebook Суддя Європейського Суду з прав людини Микола Гнатовський, це обрання означає, що у "Світовому Суді" в Гаазі вперше не буде радянського/російського судді.

Міжнародний суд ООН складається з 15 суддів, яких окремо обирають Генеральна Асамблея і Рада Безпеки на дев'ять років. Для того, щоб бути обраним, кандидат повинен отримати абсолютне число голосів в обох органах. У цілях забезпечення спадкоємності у складі Суду не всі терміни повноважень 15 суддів закінчуються в один і той же час. Кожні три роки проводяться вибори однієї третини членів Суду.

Місця в Суді розподілені по головних регіонах світу: три члени від Африки, два члени від Латинської Америки, три члени від Азії, п'ять членів від Західної Європи й інших держав включаючи Канаду, Сполучені Штати, Австралію і Нову Зеландію і двох членів від Східної Європи (включно з Росією).


Переглядів: 532
Поширень: 0

Останні новини