Соціальна адаптація та психологічна допомога для підлітків у Вінниці: детальна інформація

Один із основних пріоритетів Вінницької міської ради - це турбота про дорослих і дітей, особливо в умовах війни. Зокрема, надається підтримка психологічного стану мешканців, в тому числі підлітків, шляхом розширення соціальної адаптації.

Розвитком цієї послуги у Вінниці займаються у проєкті СПІЛЬНО. Соціальні послуги від Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та об’єднання партнерських організацій на чолі з ГС «Українська мережа за права дитини». Вінницька міська рада доєдналась до цього проєкту у жовтні 2022 року, підписавши Меморандум про співпрацю з МБО БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна. Вінницький міський центр соціальних служб разом із партнером напрацював план посилення послуги соціальної адаптації у громаді, ця послуга буде надаватись у Центрі. Наразі її можна отримати також на Дитячій точці СПІЛЬНО.

Соціальна адаптація передбачає допомогу у пристосуванні до нових умов життя та взаємодії з іншими людьми. Для розвитку цих навичок для підлітків розроблена спеціальна тренінгова програма, яку можна пройти в Дитячій точці СПІЛЬНО - місці, де родини можуть отримати необхідну допомогу і підтримку, а також приєднатися до розвивальних занять.

«З початком Covid-19 та карантину, а потім і онлайн-навчання, у всіх дітей почалися проблеми з адаптацією. Багатьом стало складно знову виходити у світ, спілкуватися наживо. На кожному етапі свого життя ми опановуємо різні соціальні навички та вміння комунікувати. Багато дітей стали соціофобними, у них не розвинулася у потрібний момент їхнього життя необхідна навичка спілкування у соціумі, в декого вона просто забулася. Як би дивно це не звучало, але діти бояться суспільства та знаходитися в оточені інших людей. Їм звичне спілкування у переписці. Саме тому ми запровадили тренінгову програму соціальної адаптації підлітків», – розповідає психологиня Дитячої точки СПІЛЬНО Людмила Оніщук.

 Соціальна адаптація включає в себе:

психологічну підтримку: індивідуальні та групові консультації з психологом, залучення до майстер-класів з арттерапії. навчання соціальних навичок: формування розуміння як спілкуватися з однолітками, батьками, незнайомцями.   допомогу у вирішенні побутових питаннях: як приготувати їжу, купити продукти, де і як отримати соціальні послуги. підтримку у пошуку роботи: консультації щодо профорієнтації, допомога у складанні резюме, перенаправлення у Центр зайнятості. допомогу у встановленні соціальних зв’язків: пошук гуртків та занять, що були б цікаві дитині.

Для підлітків підготували цікаві курси на теми профорієнтації, фінансової грамотності та навичок ефективної комунікації з батьками. У ході зустрічей також буде обговорюватися широкий спектр тем, таких як секс-просвіта, розв'язання конфліктних ситуацій, управління часом, розвиток лідерських навичок та підтримка здорового способу життя.

Тренінгова програма проходитиме кожного четверга з 15:00 до 17:00 у приміщенні Дитячої точки СПІЛЬНО за адресою: проспект Космонавтів, 30, 3-тій поверх, 305 кабінет, Прозорий офіс. Для участі в цих зустрічах запрошуються усі підлітки міста.

Крім того, фахівці запрошують дітей, батьків та опікунів на індивідуальні консультації та групові заняття у Дитячій точці СПІЛЬНО. Графік роботи цього дитячого простору - з понеділка по п'ятницю, з 09:00 до 17:00.

Довідка

Проєкт #CПІЛЬНОСоціальніПослуги впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW). В Консорціум входять: ГС «Українська мережа за права дитини», МБО «Партнерство «Кожній дитині», МБО БФ «СОС Дитячі Містечка», ГО «Соціальна Синергія», ГО «Дніпровська ліга соціальних працівників», ГО «Всеукраїнська організація “Клас”».



Переглядів: 675
Поширень: 0

Останні новини