Виїзд чоловіків за кордон: скільки хабарів пропонували інспекторам ДПСУ

Суспільне пиш, що за час дії воєнного стану інспекторам Державної прикордонної служби пропонували понад 800 разів неправомірну вигоду для того, щоб вони пропустили чоловіків через кордон, які не мали підстав на перетин кордону. Загальна сума цих хабарів сягає понад 3 мільйони гривень.

Про це речник ДПСУ Андрій Демченко розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За його словами, є два основних напрямки, де прикордонники фіксують спроби незаконно перетнути кордон. Вони розташовані поза межами пунктів пропуску на так званих зелених ділянках кордону. Зокрема, і на напрямку, де кордон проходить по річці.

Також порушники намагаються перетнути кордон і на пунктах пропуску, тобто на легальних шляхах, де можна перетинати кордон. Але там вони намагаються в більшості використовувати підробні документи або ж підкупити інспекторів Держприкордонслужби.

“За останній час ми бачимо більше спроб, коли чоловіки ховаються в конструктивних особливостях транспортних засобів, хто в багажнику, хто за різними перемичками, хто в салоні вантажівок у спальних приміщеннях водіїв. Але всі ці спроби викриваються. Також працює оперативно наш розвідувальний блок, який завчасно вишукує інформацію щодо таких спроб”, — розповів Демченко.

Як повідомляє ВВС, посилаючись на дані Румунії, Молдови, Польщі, Угорщини та Словаччини щодо нелегального перетину кордонів, від початку повномасштабної війни Росії проти України й до 31 серпня 2023 року з метою уникнення служби у Збройних силах кордон із сусідніми країнами нелегально перейшли 19 740 українських чоловіків призовного віку.

Журналісти зазначають, що їм невідомо, як чоловікам вдалося покинути Україну, але відомо, які методи використали інші 21 113 осіб, яких затримали прикордонники України. Так, 14 313 людей намагалися перетнути кордон пішки або уплав, а решта 6 800 чоловіків скористалися підробленими документами, в яких були зазначені фіктивні причини виїзду, наприклад, вигадані хвороби, вказує BBC із посиланням на дані української влади.



Переглядів: 465
Поширень: 0

Останні новини