Вінниця на Центральноєвропейській енергетичній конференції у Братиславі: Європейський Зелений Курс, громадський розвиток та енергетична безпека

Виступаючи на Центральноєвропейській енергетичній конференції 2023 у Братиславі, міський голова Вінниці Сергій Моргунов підкреслив напрям міста у ефективнішому використанні енергії та ресурсів. Він також наголосив, що ця ініціатива сприяє економічному зростанню не лише самого міста, але й всієї України. Під час свого виступу голова представив експертам, що просувають Зелений курс, найкращі практики Вінниці у сфері збереження довкілля, - повідомляє міська рада.

“Серед присутніх — представники Європарламенту, Єврокомісії, а також експерти з міжнародних організацій у сфері енергетики та дипломатичних місій. Ми маємо можливість поспілкуватись про співпрацю зі спеціалістами, які просувають ідею Зеленого курсу в Європі та першими отримують доступ до інформації про грантові чи донорські програми, присвячені збереженню та відновленню екології”, – розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Основною тематикою міжнародної конференції стало обговорення енергетичної безпеки та кліматичної політики в Центральній Європі у контексті розробки та впровадження стратегії Європейського Союзу. Особливий акцент був зроблений на розгляді Зеленого курсу, метою якого є досягнення кліматичної нейтраліності та декарбонізації.

“Напередодні великої війни наша громада стала першою в Україні, яка офіційно приєдналась до європейського Зеленого курсу, і попри виклики ми продовжуємо реалізовувати взяті на себе зобов’язання, адже цей напрямок має залишатись серед важливих завдань, якщо ми хочемо зберегти для наступних поколінь чисте навколишнє середовище, – зазначив Сергій Моргунов. – Щоб досягти результатів, потрібно комплексно підходити до всіх сфер соціально-економічного життя громади. Особливо, коли йдеться про післявоєнне відновлення України та нашу майбутню євроінтеграцію. Працюємо, щоб отримати нові знання від європейських партнерів та втілити в життя спільні проєкти”.

Під час обговорень на панелях дискусій експерти акцентували увагу на переході до чистої енергетики, заради суттєвого зменшення залежності від викопних видів палива. Підвищений ентузіазм у цьому напрямку виник серед фахівців, особливо враховуючи контекст війни росії проти України. Згідно з їхніми висловлюваннями, успішна трансформація енергетичної системи вимагатиме ефективної координації політики та впровадження нових регуляторних механізмів.



Переглядів: 489
Поширень: 0

Останні новини