Як обігріти житло, якщо взимку не буде опалення: поради експерта

Будь-який інший спосіб опалення, ніж той, який передбачений в будинку, має ризики пожежі. Якщо будинок буде відключений від опалення у сильні морози і почне промерзати, треба злити всю воду з системи батарей та з системи водоподачі.

Про це, коментуючи ризики опалювального сезону на тлі можливих російських обстрілів, розповів виконавчий директор Асоціації “Енергоефективні міста України” Святослав Павлюк.

За словами Павлюка, будинок може утримувати тепло, якщо говорити про будинок з централізованим опаленням, 3-5 діб. Після чого, за умови сильних морозів, він почне промерзати.

“І треба бути готовим до того, щоб потрібно зливати воду. Це вода системи опалення. Тобто в будинку треба мати таку можливість. Про це має подбати управитель. Або, принаймні, в будинку треба ці речі обговорити, розуміти, що робити. Треба злити всю воду з системи батарей та з системи водоподачі”, — пояснив Павлюк.

Він додав, що якщо людина виїжджає з квартири, треба подбати про унітаз, про умивальник.

“Бо всюди, де є вода, якщо вона замерзне, то рознесе. Кинути принаймні ложку солі скрізь, щоб не замерзло”, — сказав він.

Говорячи про обігрів квартири, Павлюк розповів, що обігріватися окопними свічками складно.

“Окопні свічки бувають різні. Всі, які я отримував, страшенно чадять, коптять, смердять. Ними обігріватися складно. Треба перш за все розмути, будь-який інший спосіб опалення, ніж той, який передбачений в будинку, несе за собою ризики займання, пожежі”, — сказав він.

Найбезпечнішими, на його думку, є біокаміни, базовані на спирті. Але їх треба ставити в якесь деко, піддон, який би убезпечив від розливання спирту і займання.

Якщо йдеться про індивідуальний будинок, то можна скористатися каміном, піччю. Є каталітичні газові печі, нагрівачі, які спалюють газ всередині приміщення каталітичним способом, і вони інфрачервоно нагрівають квартиру. Але це, за словами Павлюка, знову ж таки ризики вентиляції, можливості вчадіти. Коштують вони по-різному — від 5 до 50 тис грн.

“Рішення, які можна запропонувати, мають бути швидкими в часі. Тобто стіни утеплити ми не встигаємо. Наголошу, що енергоефективність — це є щось, чим треба займатися постійно і безперервно, а не в листопаді-грудні кожного опалювального сезону”, — сказав він.

Ще можна подбати про генератор, який міг би запустити помпу, яка розведе тепло по будинку, додав Павлюк.



Переглядів: 568
Поширень: 0

Останні новини