У жовтні ВВП України виріс на 10,5% від минулого року

Внутрішній валовий продукт (ВВП) України в жовтні 2023 року зріс на 10,5%, якщо порівняти з жовтнем 2022-го. Основні причини цьому — хороший врожай та робота тимчасового коридору для цивільних суден на Одещині.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Відомство додає, що загалом за січень-жовтень 2023 року є зростання економіки на 5,5% порівняно з таким самим періодом 2022 року. Серед позитивних чинників, що цьому сприяли, міністерка економіки Юлія Свириденко називає такі:

висока врожайність у сільському господарстві; сприятлива погода, яка забезпечила високі темпи збирання врожаю; стабільна ситуація в енергетиці; робота тимчасового коридору для руху цивільних суден до портів Великої Одеси.

Натомість стримують зростання економіки значні руйнування інфраструктури та основних фондів, збереження суттєвих безпекових ризиків, обмеження експортної логістики, повільне відновлення ринку праці, відсутність достатнього власного капіталу, а також доступних кредитних коштів.

Внески у ВВП валової доданої вартості різних видів економіки, жовтень 2023 року. Інфографіка: Міністерство економіки України

За словами міністерки Свириденко, у жовтні найбільш позитивний внесок у ВВП України зробила сфера послуг, зокрема, сфера державного управління та оборони. Їх фінансування першочергове під час війни. На другому місці — виробнича сфера, яка відновлюється попри руйнування під час війни.

Промисловість поступово відновлює темпи виробництва. Зростає сировинна база сільгоспвиробництва, потрібно поповнити запаси вугілля та газу на зиму. Ситуація в енергетиці стабільна, є інвестиційний попит з боку бюджетної сфери.

Сферу будівництва покращили бюджетне фінансування, яке виділили на екстрене відновлення інфраструктури, та капітальна відбудова на деокупованих територіях.



Переглядів: 431
Поширень: 0

Останні новини