Практично, зручно та безпечно: мешканці одного з будинків переобладнали кімнату для зборів в укриття

Укриття в багатоповерховому будинку на вулиці Келецька, 142 у місті Вінниця завжди доглядається та підтримується в належному стані завдяки постійній увазі та відповідальності з боку його мешканців. Вони відстежують щоб тут завжди був порядок, забезпечують наявність свіжої води, ліків та інших необхідних речей. Одним з нещодавніх покращень є встановлення в кімнатах відеокамер для спостереження, а також автоматичного замка на дверях сховища, завдяки якому, під час повітряної тривоги, двері в укриття відкриваються автоматично, - повідомляє міська рада.

«Загалом, спочатку ми планували це приміщення як кімнату для зборів членів ОСББ та місце відпочинку. Її облаштуванням мешканці, за власною ініціативою зайнялися ще в 2021 році, приблизно за рік до повномасштабного вторгнення. Саме в 2021 році виконали основні роботи: зробили ремонт, завели світло, облаштували меблями та обладнанням. В приміщенні розмістили спортивний інвентар, під'єднали бездротовий інтернет, а також провели водопровід-злив та облаштували санвузол», – зазначає голова правління ОСББ «Келецька 142» Антон Савицький.

Ще до настання повномасштабного вторгнення мешканці вже задумались про використання приміщення як укриття. Вони розпочали підготовку до різних можливих сценаріїв подій, придбавши вогнегасники, інвентар (такий як лопати, кирки) для можливого розчищення завалів, а також ліхтарики та аптечки.

«Фактично, коли все почалось, в нас вже було все готове. В лютому - березні 2022 року, в укриття спускалось дуже багато людей», – зауважує голова правління ОСББ.

Щоб забезпечити дітям можливість відволіктися від того, що відбувається, вирішили вмикати мультфільми. Крім того, окремо принесли різноманітні настільні ігри.

«Взагалі, перших пів року в укриття спускались доволі активно. А в перший місяць ми тут навіть чергування влаштовували. Будинок у нас досить згуртований, то мешканці і блокпости допомагали облаштувати і військовим частинам закуповувати необхідне. Мешканці завжди намагаються допомогти сусідам, знайомим, які воюють на передовій», –зазначає він.

Антон Савицький також додав, що восени минулого року, коли противник почав атакувати енергетичну інфраструктуру, в укриття закупили акумуляторні лампочки, що дозволяють забезпечити освітлення, ємності для зберігання питної та технічної води, портативні туристичні засоби для приготування їжі, а також інфрачервоні газові обігрівачі для забезпечення опалення приміщення.

«Він простий та безпечний у користуванні завдяки тому, що джерелом тепла є не сам газ, а інфрачервоне випромінювання… В період минулорічних відключень електроенергії, ми його вмикали то він добре зарекомендував себе як альтернатива газовому чи електроопаленню. Також ми іноді його вмикаємо, щоб зменшити вологість в приміщенні. В період відключень електроенергії в пригоді стали й газові горілки, на яких кип'ятили воду. Відверто кажучи, в мене в самого вдома електроплита, то я собі аналогічну теж придбав – і вони виявились досить зручними».

За його висловлюваннями, кімнату розглядають не лише як укриття для мешканців будинку, але й як місце, де можна зігрітися у випадку пошкодження ворогом критичної інфраструктури.

У світлі ймовірних повторних блек-аутів мешканці активно обговорюють можливості поліпшення умов в укритті. Розглядають, що ще можна додати, які покупки можна зробити або як ще можна покращити кімнату. Вони також постійно поповнюють запаси води, готуючись до можливих непередбачених обставин.

«Думаю, в разі небезпеки, в цьому приміщенні можна перебувати декілька днів, – розповідає Антон Савицький. – Ще плануємо придбати додаткові стільці, вони знадобляться для проведення загальних зборів ОСББ та на випадок перебування в укритті».



Переглядів: 343
Поширень: 0

Останні новини