В Україні уклали реєстр засуджених за сексуальні злочини проти дітей

Офіс генерального прокурора України (ОГПУ) завершив перший етап наповнення реєстру засуджених за злочини проти дітей на сексуальному ґрунті. Такий список має запобігти повторному вчиненню злочинів.

Про це повідомляє пресслужба ОГПУ.

Генпрокуратура уклала Єдиний реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої дитини. Допомогли в цьому ювенальні прокурори, вони і надалі працюють над наповненням реєстру.

Наразі у переліку понад 600 фігурантів, включно з тими, чия судимість за злочини знята або погашена в установленому законом порядку.

Людина, яка вчинила злочин, потрапляє до реєстру на підставі обвинувального вироку суду, який набрав законної сили. В анкеті будуть такі дані злочинця:

прізвище, ім'я та по батькові; дата народження, місце проживання чи перебування; злочин, за який його було засуджено; дані про кримінальне покарання, фактично відбуте ним покарання та порушення правил адміністративного нагляду.

На сайті ОГПУ нагадують, що 19 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила Закон, який передбачав створення такого реєстру.

До реєстру матимуть доступ:

сільські, селищні та міські голови, керівники державних адміністрацій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування; керівники дошкільних, середніх, позашкільних навчальних закладів; закладів охорони здоров’я або іншої установи, яка доглядає за дітьми чи лікує їх; будь-який громадянин щодо інформації про себе.

Завдяки цій базі даних правоохоронці, адміністрація закладів, які працюють із дітьми, будуть бачити, чи вчиняв сексуальні злочини проти дітей той чи інший кандидат на посаду в їхньому закладі. Це має убезпечити дітей від сексуальних домагань.


Теги: Україна

Переглядів: 377
Поширень: 0

Останні новини