В Україні з'явиться регіональна мережа центрів психічного здоров'я

Суспільне пише, що Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що наразі відомство опрацьовує забезпечення доступності психіатричної допомоги на амбулаторному рівні у 2024 році. Для цього вже ведеться робота з розбудови регіональної мережі центрів психічного здоров’я.

Про це Віктор Ляшко розповів під час 8-го засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги людям, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ.

"Ми для себе поставили індикатор — 157 кластерних лікарень, в яких повинні зʼявитися центри ментального здоровʼя з мобільними мультидисциплінарними командами, до складу яких входитиме і психолог, і психіатр. Ми зробимо окремий пакет в Програмі медичних гарантій, переформатувавши наявний пакет щодо послуг мобільних мультидисциплінарних команд. І ці послуги будуть оплачуватися Національною службою здоровʼя за Програмою медичних гарантій", — пояснив Ляшко.

За словами очільника МОЗ, серед пріоритетів на наступний рік також:

збільшення кількості навчених лікарів та медичних сестер/братів за курсом "Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP"; інтеграція психосоціальної допомоги на всі рівні медичної допомоги; створення амбулаторної психіатричної допомоги та збільшення доступності послуги для населення; збільшення кількості мобільних мультидисциплінарних команд; створення спеціальних хабів з психореабілітації населення.

До того ж МОЗ планує провести перезавантаження монопрофільних спеціалізованих медзакладів стаціонарної психіатричної допомоги. Тут мають бути докорінно змінені підходи до лікування пацієнтів та забезпечені умови для належного комфорту перебування пацієнта в закладі.


Теги: Україна

Переглядів: 408
Поширень: 0

Останні новини