У Вінниці планують відкриття центру реабілітації для військових "VinnDog help to life": як працює каністерапія

У Вінниці розроблено концепцію сучасного центру реабілітації для військовослужбовців на основі Муніципального притулку для тварин. Проект "VinnDog help to life" визначає каністерапію як ключовий елемент відновлення та емоційного розвантаження для ветеранів, які повертаються із фронту та потребують терапії.

Директор департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, Юрій Семенюк, розповів, що турбота про ветеранів - пріоритет для міської ради. Моральна підтримка грає важливу роль під час процесу адаптації. Він також зауважив, що сесії лікування із собаками для військових набули значної популярності завдяки їхній ефективності. У реабілітаційному центрі будуть працювати кваліфіковані каністерапевти, психологи та кінологи, які будуть тренувати тварин.

“Відкриття Центру стане найбільш ефективним методом для військовослужбовців, ветеранів Збройних Сил України, дітей і літніх людей, які часто є найбільш вразливими категоріями в плані соціалізації та емоційного благополуччя, – переконаний Юрій Семенюк. – Успіх каністерапії, передусім, залежить від правильної організації всього курсу допомоги: від професіоналізму колективу каністерапевтів до ставлення клієнта до конкретної тварини, а також рівня її підготовки”.

За словами керівника Муніципального притулку для тварин, Леоніда Зелінського, собаки виступають стимулом для людини спілкуватися, і їхня присутність часто сприяє розвитку розмови. Вони полегшують взаємодію з незнайомими людьми, викликають інтерес у співрозмовника та сприяють встановленню довіри.

“Каністерапія є одним зі способів допомоги українським ветеранам та ветеранкам у боротьбі з психологічними травмами. Метод реабілітації за допомогою спеціально навчених собак добре зарекомендував себе в Україні ще до 2022 року. Раніше його використовували в роботі з дітьми, людьми з інвалідністю та в закладах для людей похилого віку. Нині собаки-терапевти працюють у реабілітаційних центрах для ветеранів бойових дій”, – Леонід Зелінський.

Представники Муніципального притулку також розкрили, що сесії каністерапії будуть проводитися як в індивідуальному, так і в груповому форматах.

“Не кожен може одразу відкритися психологу чи психотерапевту. І саме тут допомагає собака — його присутність позитивно впливає на людей і вони легше відкриваються. Як показує досвід каністерапевтів, часто, щоб допомогти людині заспокоїтися, розслабитися, достатньо лише присутності тварини під час сеансу, іншим же допомагає контакт із нею. У будь-якому випадку каністерапевт працює в партнерстві з кінологом та координує процес терапії”, – додав Леонід Зелінський.

У концепції реабілітаційного центру "VinnDog help to life" передбачено організацію терапевтичних занять на території муніципального притулку для тварин. За словами Юрія Семенюка, планується облаштування вбиральні для людей з інвалідністю, а також встановлення табличок із шрифтом Брайля.



Переглядів: 552
Поширень: 0

Останні новини