П'ять головних прем'єр грудня: переможець Канн, фільм про Феррарі та мистецька документалка

Початок нової франшизи, натхненної "Зоряними війнами", протистояння в американському автобудівництві та приквел теплої історії про Чарлі й шоколадну фабрику. Суспільне Культура розповідає про п’ять кінопрем’єр, які точно варті вашої уваги цього місяця.

"Вся ця краса та кровопролиття"

Дата виходу: 7 грудня 2023 року в кінотеатрах

Режисерка: Лора Пойтрас

Документальний фільм від лауреатки премії "Оскара" про всесвітньо відому фотохудожницю та активістку Нен Ґолдін. Вона — засновниця правозахисної організації під назвою P.A.I.N, яка виступала проти фармацевтичної компанії Purdue Pharma та її засновників. Родина Саклерів заробила мільярди на знеболювальному препараті "Оксиконтин", приховавши ефект залежності та побічні дії від препарату.

Нен Ґолдін приймала ліки після операції та, через колишню наркотичну залежність, пережила сильний рецидив.

Прем'єра стрічки відбулася у 2022 році на 79-му Венеційському міжнародному кінофестивалі, де вона отримала "Золотого лева" як найкращий фільм, а згодом номінацію на "Оскар", BAFTA та ще низку премій.

"Вонка"

Дата виходу: 14 грудня 2023 року в кінотеатрах

Режисер: Пол Кінґ

Мюзикл розповідає про молодого Віллі Вонку та його пристрасть до кондитерських виробів. Він чимало часу витратив на вивчення усіх тонкощів приготування шоколаду і мріє відкрити своє виробництво. Проте спритні конкуренти стають на заваді його планам.

В основі сюжету популярний дитячий роман, який написав Роальд Дал у 1964 році. В жовтні 2016 року студія Warner Bros. Pictures придбала права на персонажа й отримала змогу зняти про нього нову стрічку. Головну роль зіграє Тімоті Шаламе, який здивує глядачів своїми співами та танцями.

"Анатомія падіння"

Дата виходу: 14 грудня 2023 року в кінотеатрах

Режисерка: Жюстін Тріє

Успішну письменницю підозрюють у вбивстві власного чоловіка. Інцидент стався у французьких Альпах — чоловіка знайшли мертвим біля свого будинку з великою раною на голові. Єдиним свідком у справі виступає їхній незрячий син Даніель, проте що може свідчити дитина, яка не могла нічого побачити? Протягом фільму ми бачимо не просто судове засідання, а сімейну драму — від стосунків подружжя між собою до моральної дилеми сина Даніеля, який з часом починає сумніватися у невинності матері.

Стрічка отримала "Пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. Тріє стала третьою режисеркою, яка здобула цю престижну кінопремію з 1955 року.

"Бунтівний місяць: Дитя Вогню"

Дата виходу: 22 грудня 2023 року на Netflix

Режисер: Зак Снайдер

Мирній колонії на краю галактики загрожує армія тиранічного регента на ім’я Балізаріус. Дівчина Кора, яка живе у фермерському поселенні на краю всесвіту, бере на себе відповідальність захищати народ від тирана. Дівчина об'єднує різні категорії людей в одну непереможну силу, яка прагне одного — миру і справедливості.

Rebel Moon‎ Снайдер початково задумав як частину "Зоряних війн". Згодом історія була перероблена продюсером Еріком Ньюманом і самим Снайдером, спочатку як оригінальний телесеріал, а потім як повнометражний фільм. Історію позиціюють як дилогію — вона матиме дві частини.

"Феррарі"

Дата виходу: 28 грудня 2023 року в кінотеатрах

Режисер: Майкл Манн

В основі фільму лежить книга журналіста й репортера Nascar на CBS Брока Єйтса "Енцо Феррарі: людина і машина". Байопік розповідає про найскладніший період у житті Енцо Феррарі: після смерті сина авіаконструктор опиняється у вирі складних життєвих ситуацій. Конкуренція з Maserati, стосунки з дружиною і коханкою та участь команди Феррарі у перегонах на 1000 миль по Італії. Попередній заїзд закінчився трагічно: в автомобіля Ferrari зірвало колесо, після того він врізався в натовп глядачів. 13 людей загинули, включно з пілотом, а всю вину за ситуацію поклали на команду Ferrari.

Стрічка знята у копродукції США та Італії. Головну роль зіграє Адам Драйвер, відомий за фільмом "Дім Ґуччі" та "Шлюбна історія". Прем’єрний показ відбувся в межах Венеційського кінофестивалю.


Теги: Україна

Переглядів: 641
Поширень: 0

Останні новини