Сьогодні вночі відбулося повне відключення електропостачання на Запорізькій АЕС: є загроза радіаційній безпеці

Сьогодні вночі відбулося повне відключення електропостачання на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС). Причиною є обрив лінії електропередачі «Запорізька ТЕС — Феросплавна» з напругою 330 кВ, яка постачала станцію електроенергією від української енергосистеми, - повідомляє Енергоатом.

О 02:31 годині, під час повітряної тривоги, була втрачена остання лінія «Запорізька АЕС — Дніпровська» з напругою 750 кВ. У зв'язку з повним відключенням, ЗАЕС перейшла на живлення від дизельгенераторів. Всі 20 дизельгенераторів включились автоматично, 8 з них були залишені в роботі пізніше.

Найбільша загроза стосується 4-го енергоблоку, оскільки попередньо його використовували без дотримання ліцензійних умов. 

"Найбільша загроза безпеці в такому стані існує на 4 енергоблоці. Вона спричинена тим, що окупанти використовували його із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора і тримали в гарячому стані. Знеструмлення головних циркуляційних насосів, що охолоджують активну зону, призводить до переходу реакторної установки в режим природної циркуляції. Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока. Блок потребує термінового переведення до холодного стану" - йдеться в повідомленні.

Зусиллями українських фахівців 2 грудня о 7 годині ранку вдалося відновити зв'язок з українською енергосистемою та відновити роботу лінії передачі електроенергії напругою 750 кВ. Однак нове відключення створює ризик для ядерної та радіаційної безпеки.



Переглядів: 582
Поширень: 0

Останні новини